Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Trabzon'daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karara yapılan itirazı kabul etti.

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Cumhuriyet  Savcılığının, Hrant Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında yürütülen soruşturmada verdiği "takipsizlik kararı"na yapılan itirazı kabul ederek, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın da aralarında bulunduğu 3 kişinin ayrıntılı olarak ifadesinin alınmasına karar verdi.

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu'nun, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla mahkemelerine gönderdiği dilekçe ile Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 29 Haziran 2010 tarih ve 2010/5689 sayılı soruşturmada verilen "kovuşturmaya yer olmadığına dair karara" yaptığı itirazı, 11 Ocak 2011'de değerlendirdi.

Mahkeme heyeti, Dink ailesinin verdiği dilekçede, Cumhuriyet savcılığın, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında verdiği "takipsizlik" kararının, şüpheliler hakkında ortaya çıkan olguların araştırılmadan verildiğinin savunduğunu, bu kararın Anayasa'nın 90. ve CMK'nın 311. maddeleri dikkate alınarak kaldırılmasının istediğini belirtti.

Mahkeme heyeti, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığının ise takipsizlik kararında, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve Trabzon İl Jandarma Komutanlığı hakkında sonradan ortaya konulan yeni iddia, isnat ve delil bulunmadığını ve ileri sürülen hususların soruşturma evrakı içinde incelenip değerlendirildiğini belirterek, aynı konuda mükerrer soruşturma yapılamayacağından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğinin belirtildiğini anlattı.

Cumhuriyet savcısı da yazılı mütalaasında, usul ve yasaya uygun olan kovuşturmaya yer olmadığına dair karara yapılan itirazın reddini istedi.

Mahkeme heyeti, takipsizlik kararına yapılan itiraz dilekçelerinden anlaşılacağı üzere Trabzon Cumhuriyet Savcılığının Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkındaki soruşturmada verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazın reddine karar veren mahkemelerinin kararının kesinleştiği, ayrıca Trabzon Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında da "görevi ihmal" suçundan Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığı belirtildi.

Bu davaların sürdüğünü belirten mahkeme heyeti, her ne kadar Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkındaki soruşturmada "takipsizlik kararı" verilmiş ise de bu karara yapılan itiraz dilekçesinde kamu davası açılmasını gerektirecek olay ve delillerin belirtilebileceğini kaydetti.

-"REŞAT ALTAY'IN AYRINTILI İFADESİ ALINMALI"-
Mahkeme heyeti, Dink ailesinin sunduğu itiraz dilekçesi ve eklerinde ismi geçen tanık Emin Arslan'ın ifadesinin ayrıntılı bir şekilde tespiti ve Arslan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 2007/972 sayılı soruşturma dosyasına verdiği ifadenin onaylı örneğinin getirilmesini ve ifadesinde isimleri geçen Levent Yarımel ve Eski Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı beyanlarının alınması gerektiğini belirtti.

Ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonunca Hrant Dink cinayetine yönelik alınan ifadeler ve raporun tespit edilip ilgili kişilerin gerekirse yeniden dinlenilmeleri ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken daha önce yapılan bazı işlemlerden bahsedilerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesinin uygun görülmediğini belirten mahkeme heyeti, soruşturmanın genişletilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğine işaret etti.

Mahkeme heyeti, bu nedenlerle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığının "kovuşturmaya yer olmadığına" dair kararına yapılan itirazın kabulüne karar vererek, soruşturmanın genişletilmesine ve işin niteliği gereği eksik ve
araştırılması gereken hususların soruşturmayı yürüten Trabzon Cumhuriyet Savcısınca yerine getirilmesine karar verdi.

Dink, 4 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiği Şişli'deki gazete önünde düzenlenen törenle anıldı.

Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos Gazetesi önünde düzenlenen törende, Hrant'ın öldürüldüğü saat olan 15.00'te saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada törene katılanlara, Hrant Dink'in ses kaydı dinletildi.

Törende katılımcılar adına konuşan öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, büyük bir aile olarak 4. kez bir araya geldiklerini söyledi.

"Artık akraba olduk" diyen İpekçi, "Kardeşimiz Rakel'in dediği gibi bizi acılarda akraba ettiler. Böyle anma günlerinde bazen biz asıl konudan daha uzaklara savruluyoruz. Direnişi simgeleyen sözlerimiz mahkeme kapılarına gelince dışarıda kalıyor. Bazı resmi kurum ve kişilerin çok örgütlü bir planla canından ettikleri Hrant Dink'in can hakkını biz buradan ailece savunabilir miyiz dersiniz? Savunduğumuzu sanırız ama sözde kalır. Sözde kalmasa artık, somut bir savunma olsa" diye konuştu.

İpekçi, Hrant Dink'in oğlu Arat Dink'in geçen yıl söylediği sözlerin herkesin kulaklarında olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz sadece mezarlıklara ve mahkemelere gidiyoruz. O da tabi eğer varsa. Kin ve intikam duygularıyla gitmiyoruz. Yüzleşmek için, gerçeği bütün boyutlarıyla görebilmek için gidiyoruz. Bu tür cinayetler bir daha asla işlenmesin. Gelecek kuşaklar böyle bir utançla yaşamasın. 4 yıldır sorduğumuz sorular hala havada. Artık öğrendiğimiz bir şey var. Bu tür cinayetleri artık siyasi cinayet, linç, katliam gibi sözlerle tanımlamayacağız. Çünkü var olan yasalar şimdilik yetersiz kalsa da bunların insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına girdiğini biliyoruz. Meçhulden kurtulduk, artık bir adımız var. Adımızı biliyoruz ama bu cinayetleri kimlerin aydınlatacağını bilmiyoruz. Bilmek istiyoruz, görmek istiyoruz. Hrant için, adalet için."

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hrant 4 yıldır yüzü koyun yerde yatıyor. Ne yazık ki kaldıramadık Hrant'ı" dedi.

Birdal, çok üzgün olduğunu ifade ederek, "Hrant'ın failleri belli, katilleri belli. Bunun birinci derecede faili devlet. Umuyorum gelecek yıl buraya
yine başımız eğik gelmeyiz. Hrant'ı saygıyla anıyorum" diye konuştu.

Katılımcılar zaman zaman "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeni'yiz", "Hrant için, adalet için", "Faşizme inat kardeşimizsin Hrant" şeklinde sloganlar attı.

Törene katılanlar, Hrant Dink'in vurulduğu kaldırıma konulan kırmızı karanfillerden yapılan ve üzerine "4 yıldır yargıç yok", "4 yıldır meclis
yok" yazılı dövizler ile 14 Ocak 2011 tarihli Agos gazetesinin bırakıldığı kalp şeklindeki çelengin etrafına karanfil bırakarak, mum yaktı.

Çelengin yanına bir buket çiçek bırakan Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile bazı katılımcıların da tören sırasında gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Bu arada, tören sırasında Halaskargazi Caddesi trafiğe kapatıldı.

Törene, Dink'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, BDP İstanbul milletvekilleri Ufuk Uras ve Sebahat Tuncel, sanatçılar Yavuz Bingöl, Mustafa Alabora, yazar Vedat Türkali ile Kemal
Türkler, Uğur Mumcu, Ahmet Kaya ve Abdi İpekçi'nin yakınlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Rakel Dink, tören sonunda sandalyeye oturarak bir süre çelengin yanında duran Türkali'nin yanına giderek selamlaştı ve kısa süre sohbet etti.

Zaman zaman "Fırat" türküsü ve Ermenice türkülerin çalındığı törende, Agos gazetesi binasına ve çelengin üzerine "4 yıldır yüzleri yok, yürekleri yok" ve "4 yıldır Hrant yok" ile Hrant Dink'in resminin yer aldığı siyah afişlerin asıldığı görüldü.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 4. yılında anıldı. Öldürüldüğü AGOS Gazetesi'nin önünde yapılan anmadan sonra, bir grup Ergenekon Caddesi tabelasını, Hrant Dink Caddesi olarak değiştirdi. 'Israrla değiştireceğiz', 'Hrant için, adalet için' diye slogan atan topluluk, daha sonra Taksim'e yürüdü.

Halaskargazi Caddesi ile, Ergenekon Caddesi'nin köşesine yürüyen topluluk, tabelanın üzerine, 'Hrant Dink Caddesi' tabelası astı. Arkadaşlarının yardım ettiği bir kişi, Ergenekon Caddesi tabelasının üzerine, hazırladığı tabelayı astı. Daha sonra telle bağlayıp, Taksim'e yürüyen topluluğa katıldılar.

Anma törenlerine katılmak isteyen çeşitli gruplar Taksim Meydanı ve Cevahir Alışveriş Merkezi önünde topandı. Gruplar eş zamanlı olarak saat 13.30 sıralarında Agos Gazetesi"nin önüne doğru yürüyüşe geçti. Cevahir Alışveriş Merkezi önünden başlayan yürüyüş sırasında gerginlik yaşandı. Bir sürücü grubun içinden geçmek istedi. Ancak grup üyeleri sürücüye sert tepki gösterdi. Grup üyeleri otomobile tekme ve yumruk attı. Sürücü, çareyi hızla kaçmakta buldu. Gerginliğin ardından yürüyüşe devam eden grup, Agos'un önüne ulaştı.

KARANFİLLER BIRAKILDI MUM YAKILDI
Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos Gazetesi'nin önünde düzenlenen törende, ellerinde "4 yıldır yargı yok", "4 yıldır meclis yok" yazılı dövizler taşıyangrup, "Hrant için adalet" diye slogan attı. Törene katılanlar, Agos Gazetesi binasının önünde Dink'in öldürüldüğü yere, kalp şeklindeki çelenge kırmızı karanfiller bırakarak mum yaktı.

Kaynak: Vatan