TEKİRDAĞ'da yerel seçim öncesi 16 Mart'ta düzenlenen AKP mitingi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a suikaste hazırlandığı iddiasıyla yakalanarak tutuklanan işsiz 45 yaşındaki Muammer Altuntaş, ilk duruşmada tahliye oldu. Duruşmada Başbakan Erdoğan"dan özür dileyen Altuntaş, “Çok pişmanım. Başbakandan özür dilerim” dedi. Bun arada Başbakan Erdoğan'ın gözaltına alındıktan sonra Altuntaş'ın yanına gittiği ve Altuntaş'a "Senin derdin ne neden beni öldürmek istiyorsun?" diye sorduğu öğrenildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ı öldürmeye teşebbüs ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan Muammer Altuntaş, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Tekirdağ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Muammer Altuntaş, avukatı Yakup Ateş ile kızı Asya, kardeşleri ve yakınları katıldı. Başbakan Erdoğan"ın avukatı Muammer Cemaloğlu ise duruşmaya katılmadı. Hakkında düzenlenen iddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada önceki ifadelerini doğrulayan Muammer Altuntaş, ekonomik nedenlerden dolayı o dönemlerde psikolojinin bozuk olduğunu söyledi. Kimseden talimat almadığını ve Başbakan Erdoğan"ı kendinin öldürmeyi planladığını anlatan Altuntaş savunmasında, “Ekonomik olarak sorunlar yaşadım. Bu nedenle Başbakan Erdoğan"ı sorumlu tuttum. Çok pişmanım Başbakan Erdoğan"dan özür diliyorum” dedi.


HAKİM: BUNU YAPANIN SAF OLMASI LAZIM

Duruşmada Altuntaş"ın savunmasını alan mahkeme Başkanı Atilla Rahman"ın sözleri ise dikkat çekti. Başbakan Erdoğan"ı öldürmek için polis arama noktasına kadar gelen Altuntaş için “Senin yaptığın ateşin üstüne giden böcek gibi. Bir insanın bunu yapması için saf olması lazım” dedi.
Mahkemenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın kendisinden şikayetçi olduğunu hatırlatması üzerine Muammer Altuntaş ifadesinde, “Koskoca Başbakan benden şikayetçi oluyorsa diyecek bir şey bulamıyorum. Onu bundan dolayı protesto ediyorum. Akli dengem yerinde, bu eylemimden dolayı çok pişmanım, Başbakanımdan özür dilerim” diye konuştu.


YAKALANDIĞINDA "BAŞBAKANI ÖLDÜRECEĞİM" DİYE BAĞIRDI

İlk duruşmasında savunması alınan Muammer Altuntaş"ın ardından arama noktasında görevli polis memurlarının da ifadeleri alındı. Mitinge girenlerin üzerlerini kabaca aradıklarını anlatan Emniyet Amiri Serkan Üstün, Muammer Altuntaş"ın üzerinde silahla yakalandığında “Başbakan Erdoğan"ı bugün olmazsa yarın öldüreceğim” diye bağırdığını ve sonradan ağzını kapattıklarını anlattı.
Mahkemede, Muammer Altuntaş"ın evinde ele geçirilen bir ajanda da Başbakan Erdoğan"ı öldürmek istediğini belirten yazılar bulundu belirtildi. Duruşmada son sözü sorulan Muammer Altuntaş, “Başbakan Erdoğan"dan özür diliyorum, çok pişmanım tahliyemi istiyorum” dedi.
Mahkeme başkanlığı Başbakan Erdoğan'ın mitingde henüz konuşmaya başlamadığı ve sanığın bilerek polis arama noktasına gittiğinden suç vasfının değişebileceğine hükmederek Altuntaş"ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme üyelerinden biri bu karara muhalefet şerri" koydu.
Duruşmayı izleyen 11 yaşındaki Asya Altuntaş ise babasının tahliye edildiğini duyunca gözyaşlarına boğuldu. Adliyen ağlayarak çıkan Muammer Altuntaş"ın kızı Asya Altuntaş, “Çok mutluyum. Babam benim için çok önemli. Hayatım sürekli onun yanında onunla beraber gecicek, onu hiç bırakmayacağım” dedi. Muammer Altuntaş"ın ablası Şengül Ayberk ise “Çok mutluyuz, adalet yerini buldu. Kazada eşini kaybetti, ekonomik sorunları vardı, bunalıma girdi” diye konuştu.


BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMÜŞ

Mahkemenin tahliye kararından sonra tekrar Tekirdağ Cezaevine götürülen Muammer Altuntaş, işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıktı. Çıkışta kendisini bekleyen gazetecileri gören Muammer Altuntaş, “Özgürlük” diye bağırdı. Daha sonra 10 yaşındaki kızı Asya ve yakınlarına sarılarak hasret gideren Altuntaş, “Özgürlük diyorum başka bir şey demek istemiyorum. Başbakan Erdoğan"a teşekkür ediyorum ve kendisinden özür diliyorum. Bundan sonra normal hayatına devam edeceğim” dedi. Daha sonra kendisini bekleyen otomobile kızı ve diğer yakınları ile birlikte binen Muammer Altuntaş kardeşinin Muratlı İlçesi"ndeki evine gitti.
Muammer Altuntaş"ın kardeşi Bekir Altuntaş, cezaevi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ağabeyini İstanbul Emniyet Müdürlüğü"ndeki gözaltı sırasınde ziyaret ettiğini söyledi. Bekir Altuntaş, “Ağabeyim yakalandıktan sonra Başbakan Erdoğan emniyet gitmiş ve ağabeyimle konuşmuş. Başbakan ağabeyime "Senin derdin ne neden beni öldürmek istiyorsun?" diye sormuş, ağabeyim ise cevap veremeyince Başbakan "Allah seni ıslah etsin" diyerek emniyetten ayrılmış” dedi.


MİTİNGE TABANCAYLA GELMİŞTİ

Tekirdağ Cengiz Topel Meydanı"nda 16 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen mitinge, ruhsatsız tabanca ile geldiği için gözaltına alınan Tokat Almus nüfusuna kayıtlı Muammer Altuntaş, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü"nde bir gün gözaltına tutulduktan sonra İstanbul Terörle Mücadele Şubesine sevk edilmişti. Üç gün gözaltına tutulan Altuntaş, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan tarafından sorgulanmıştı. Altıntaş, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ı öldürmeye teşebbüs ve ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından tutuklanması talebiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı. Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Muammer Altuntaş"ın ilk duruşmasından 2 gün önce Tekirdağ Kapalı Cezaevine sevk edilmişti.