Yeşim Güra, Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısında, 2007 sonunda ambalajlı su pazarının hacminin yaklaşık 7,9 milyar litre, sektördeki toplam cironun ise yaklaşık 2,5 milyar TL olduğunu, geçen yıl sektör hacminin 8,6 milyar litreye, toplam cironun ise yaklaşık 3 milyar TL'ye ulaştığını kaydetti.

Güra, ''2008'de damacana pazarı yüzde 4, pet su perakende pazarı ise yüzde 21 büyüdü. Sektörün aynı büyüme çizgisini bu yıl da devam ettirmesini bekliyoruz'' dedi.

Su sektörünün hızlı büyüdüğüne dikkati çeken Güra, ''2007, sektör için çok iyi bir yıldı. Geçen yıl ise tonaj bazında yüzde 10 büyüme oldu. Krizle birlikte 2008 sonundan itibaren bir miktar yavaşlama hissettik. Yine de büyüme devam ediyor. Bu yıl sektörün yüzde 7-8 büyüyeceğini öngörüyoruz'' şeklinde konuştu.

Krizle birlikte 2008'in son çeyreğinden itibaren su sektöründe bir miktar yavaşlama hissettiklerini ifade eden Güra, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Tüketiciler, daha önce haftada bir damacana alırken, şimdi 2 haftada bir alıyor. Daha ucuza, ekonomik boylara kayış var. Ucuz alan kişiler bazen kategori dışına çıkıp musluk suyuna yöneldi. İdareli kullananlar var. Belli bölgelerde yaptığımız araştırmada belli tüketici kitlelerinde böyle ekonomi yapma durumu var. Bursa'da yüzde 20'ye yakın ciddi bir düşüş var. Ankara pazarında bir yavaşlama var.''

Geçen yıl maliyetleri fiyatlara yansıtma imkanı bulduklarını ifade eden Güra, ''Bu yıl su fiyatlarında artış beklenmiyor'' öngörüsünde bulunurken, sektörden çıkan firmalar da olduğunu, krizle birlikte sıkışanların sayısının arttığını kaydetti.

'HAYAT SU 2009'DA YÜZDE 10 BÜYÜME HEDEFLİYOR'
Yeşim Güra, Hayat Su'yun pazar payının yüzde 10 olduğunu belirterek, ''Hayat Su olarak, bu yıl pazarın büyümesinin üzerinde, yüzde 10 büyüme hedefliyoruz. Bu yıl ciro adetin,tonajın gerisinde olacak'' dedi.

Cirolarının yüzde 10'unu yatırımlara ayırdıklarını, bu yıl damacana dışında 10 milyon TL yatırım planladıklarını kaydeden Güra, iyileştirme yatırımları, kapasite artırımı, şirket ya da kaynak satın alma arayışları bulunduğunu, şirket satın alınması konusunda şu anda net bir şey olmadığını söyledi.

15 ülkeye ihracat yaptıklarını, cironun yüzde 5'inin ihracattan oluştuğunu anlatan Güra, maden suyu kolunda da büyüme hedeflediklerini, bu ürün grubunda çeşitlendirmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Su pazarında çok sayıda oyuncunun yer aldığını, 236 tane ruhsatlı su üreticisi bulunduğunu kaydeden Güra, tüketicilerin su konusundaki bilincinin arttığını vurgulayarak, ''Korsan dolum var, yer yer yaşanıyor. Bunlara karşı tedbirli olmak lazım'' dedi.

Gazeteport