Edirne Belediye Başkanı CHP"li Hamdi Sedefçi ile emekli bir başkan yardımcısı ve belediye hesap işleri müdürü, "organize suç örgütü kurmak", "rüşvet almak" ve "ihaleye fesat karıştırmak" iddialarıyla gözaltına alındı.


Operasyon kapsamında 8"inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal"ın oğlu Ahmet Özal"ın da arandığı bildirildi. 8 ilde aynı anda düzenlenen "Dede" adı verilen operasyon kapsamında Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri saat 07.00"de, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi"nin oturduğu Şükrüpaşa Mahallesi"ndeki Kula Sitesi"ndeki evine gitti. Mahkeme kararıyla, yapılan arama 2.5 saat sürdü, burada bulunan bazı belgelere el konuldu. Polisler daha sonra Sedefçi"yi gözaltına alarak sağlık kontrolü için Selimiye Devlet Hastanesi"ne götürdü. Kontrolün ardından Sedefçi sorgulanmak üzere Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü"ne götürüldü.

AYRI YAŞADIĞI EŞİ GELDİ: Polislerin evde yaptığı arama sırasında Sedefçi"nin 2 yıldır ayrı yaşadığı eşi Sevgi Sedefçi kendisini aşağıda bekledi. Polis, Hamdi Sedefçi"den sonra 2 ay önce emekli olan Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan, Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı"yı evlerinde gözaltına aldı. Su ihalesini hazırlayan, belediyenin uzman olarak anlaştığı Veli Aksaz ise Aydın"da yakalandı.

ÇEKMECEDEN DOLAR ÇIKTI: Polis aynı saatlerde Edirne Belediyesi"ne de giderek, Sedefçi"nin makam odası, Hesap İşleri Müdürlüğü ve Yazı İşleri Müdürlüğü"nde arama yaptı. Ekipler arama sırasında, bitme aşamasında iken 20 Eylül 2007"de Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş."ye 21 milyon 750 bin YTL"ye satılan Belediye Sarayı ve 14 Şubat 2008"de şehir içme suyunun 30 yıl süre ile imtiyaz hakkının devredilmesi ihaleleriyle ilgili dosyalara da el koydu. Sedefçi"nin makam odasını da arayan polisler, çekmecesini açamadı. Çilingire açtırılan çekmecelerden 13 bin doların üzerinde döviz çıktı. Polis Başkan Sedefçi"nin Meriç Nehri kenarında yaptırdığı evi ile babası İbrahim Sedefçi"nin evinde de arama yaptı.

AHMET ÖZAL"IN AVUKATI DEVREDE: Operasyonda arananlar arasında bulunan Ahmet Özal"ın avukatı devreye girdi. Akşam saatlerinde Edirne Müdürlüğü"nü arayan avukat, "Ben Ahmet Özal"ın avukatıyım, kendisinin aranıp aranmadığını öğrenmek istiyorum" dedi. Polisler de Ahmet Özal"ın arananlar arasında bulunduğunu söyledi. Polisler konuyu soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kaan Yüksel"e iletti. Savcı Yüksel de gözaltına alınanların sorgusunun devam etmesi nedeniyle zanlı olarak aranan Ahmet Özal"ın pazar günü gelip ifade vermesini istedi.

EŞ ZAMANLI OPERASYON: Edirne ile eş zamanlı İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, Aydın, Gaziantep ve İzmir"de de yapılan operasyonlarda gözaltına alınan sayısının 20"yi bulduğu belirtildi. Edirne dışındaki bölümünde gözaltına alınanlar da Edirne"ye getirildi. Bu zanlılar arasında, Belediye Sarayı satış ihalesi ile içme suyunun imtiyazının devri ihalesine katılan firma yöneticileri de bulunuyor.

Başkan hapisten "Rahşan Affı" sayesinde çıkmıştı

EDİRNE Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne Jandarma Komutanlığı"nın yaptığı "Beyaz Ahtapot" operasyonu kapsamında da 2001 yılında "rüşvet aldığı" iddiasıyla tutuklanmıştı. Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yargılanan Sedefçi kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen Cezaların Ertelenmesi ve Şartla Salıverme Yasası"ndan yararlanarak tahliye edilmişti. Başkan Sedefçi, 11 Şubat 1999"da da belediye binasında Ersin Balta"nın silahlı saldırında sol ayağından yaralanmıştı. Sedefçi son operasyon öncesinde de bir basın toplantısı yaparak, kendisine yönelik bir soruşturma yürütüldüğünü açıklamıştı. Belediye Sarayı ihalesini onayladığı gün dilekçeyle Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı"na başvuran Sedefçi, ihalenin araştırılmasını istemişti.

"Dede operasyonu"yla soruşturulan ihaleler

Edirne Belediyesi bitme aşamasında olan Belediye Sarayı binasını, maddi sıkıntı gerekçesiyle 20 Eylül 2007 günü Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş."ye 21 trilyon 750 milyar liraya sattı. İhaleyi kazanan şirket, belediyeden tapuyu 10 Ekim 2007 günü aldı. Ancak şirket bir gün sonra yeri bu kez 7 trilyon lira farkla Hollanda kökenli Redevco Sekiz Emlak Geliştirme İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş."ye sattı.

Edirne Belediyesi şehir içme suyu şebekesinin 30 yıl süre ile imtiyaz hakkının devri için açtığı ihale ise 14 Şubat 2008 günü yapıldı. İhaleyi, Elekromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş., Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişim gurubu kazandı. İhaleyi onaylamak için süresi 5 Mart günü dolan Sedefçi, "Benim istediğim fiyat verildi. Ancak, kamuoyuna derdimizi iyi anlatamadık" diyerek bu ihaleyi onaylamadı.

Kazıklı Voyvoda"nın altınlarını aratmıştı

EDİRNE Belediye Başkanı 58 yaşındaki Hamdi Sedefçi, ilk kez 1989"da SHP"den Edirne Belediye Başkanlığı"na seçildi. 1994 yılındaki seçimlerde ise bu kez yeniden açılan CHP"den ikinci kez başkan oldu. 1999 yılındaki seçimi kaybeden Hamdi Sedefçi, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde CHP"den tekrar Belediye Başkanlığına seçildi. Hamdi Sedefçi, ikinci dönem başkanlığında İstanbul"da oturan nikáhsız yaşadığı Mine Alpanlar"dan bir kızı oldu. Sedefçi, Minel adındaki kızını nüfusuna geçirince eşi Sevgi Sedefçi"den boşandı. Ancak 2004 seçimleri öncesi Sevgi ve Hamdi Sedefçi çifti yeniden evlendi. Edirne Belediye Başkanlığı"na üçüncü kez seçilen Sedefçi, 2005 yılında 100 bin YTL harcayarak Belediye Fen İşleri Müdürlüğü bahçesinde tarihe "Kazıklı Voyvoda" olarak geçen ve Eflak Prensi Vled Tepeş"e ve Osmanlı Hazinesi"ne ait 300 ton altın bulunduğu söyleyerek günlerce iş makineleriyle kazı yaptırdı. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Nisan 2005"te düzenlediği basın toplantısında Fransa"daki Versailles Sarayı"nın bahçesinde gördüğü çıplak kadın heykelinin kendisini tahrik ettiğini söyleyerek, "Edirne"de yeni düzenlenen bir parktaki kadın heykelini kaldıracağız" demişti. Başkan Sedefçi, Fatih Ürek"in Kırkpınar Ağası olması, Bülent Ersoy"un Popstar yarışmasındaki Edirneli Erkan"a yüksek not vermemesi üzerine taraflarla polemiğe girmesiyle de gündeme gelmişti.
DHA