İşlenmiş et ürünlerinde hileyi önlemek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sucuk, salam ve sosiste karma et dönemini bitiriyor.

Hazırlanan tebliğle bu ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek. 'Bu sucuk yüzde 60 dana, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir' ibareli ürünler piyasada satılamayacak.

Tebliğ değişikliği ile bu ürünler sadece kırmızı et veya beyaz etten üretilebilecek. Türk Gıda Kodeksi'nde yapılacak değişikliğin ardından sucuk, salam ve sosis gibi ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek. Tebliğ değişikliği ile 'Bu sucuk yüzde 60 dana eti, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir' ibareli ürünler piyasada satılamayacak. Geçen hafta yapılan bir toplantı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere sektör temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan alt komisyon konuyla ilgili çalışma başlattı. Edinilen bilgilere göre yeni uygulamanın yürürlüğe geçmesi yıl sonunu bulacak.

DEĞİŞİKLİĞE UYMAYAN YANACAK !

Yüzde 100 dana ve tavuk etinden üretim yapma şartı ihlal edilirse cezai yaptırımlar devreye girecek. Tebliğ ihlali gerçekleştiren işletmelere idari para cezası kesilmesinin yanı sıra balda ve et ürünlerinde kısa süre önce uygulanan deşifre yöntemine başvurulacak. Gıdada hile yapanlara yönelik en büyük cezalandırmanın deşifre etme yöntemi olduğunu aktaran üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Biz karışım ürünlerin önüne geçmek istiyoruz. Tebliğ yürürlüğe girdikten sonra herhangi bir firmanın yanlış bir yola gireceğini düşünmüyoruz. Böyle bir davranışta bulunmaları halinde deşifre olacaklarını biliyorlar." diye konuştu.

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in gıda güvenliği konusuna özel önem verdiğini aktaran yetkililer, vatandaştan da kendilerine yardımcı olmalarını talep ediyor. Ürün alırken fiyatın öncelikli unsur olmadığına dikkat çeken yetkililer, Alo 174 Gıda Hattı'na alınan her ürünle ilgili şikâyette bulunmalarının işlerini kolaylaştıracağını dile getiriyor.