Emniyet Genel Müdürlüğü, yüz okuma yönteminin soruşturmalarda kullanılması için çalışma başlattı.

YÜZDE 90 BAŞARI

Yeni yöntem ilk kez Eğitim Daire Başkanlığı'nca düzenlenen Polis Eğiticileri Eğitimi kursuna katılan 19 personel üzerinde denendi. Çalışmayı eğitici polisler Abdülaziz Tazegül ile Murat Polat yaptı. 19 polise uygulanan yüz okuma ve kişilik taramasında yüzde 85-90 başarı sağlandı. Doğru çıkan sonuçlar yüz okuma yönteminin karakter analizinde ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi. Yüzden kişilik analizi yapılmasının suç ve suçlularla mücadelede etkin olacağı değerlendirildi.

ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Modern polisiye taktikler arasına girmesi öngörülen yöntem ile suç ve suçlu profilinin ortaya çıkartılması ile birçok suçun aydınlatılması hedefleniyor. Polis, şüpheli ya da zanlıların yalan söyleyip söylemediğini beden dili dışında yüz okuma tekniği ile anlayabilecek.

Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele gibi operasyonel birimlerin yapacağı soruşturmalarda kişilik analizi ve yüz okuma tekniğinin faydalı olacağı ifade edildi. Yöntemin özellikle sorgulamalarda etkili sonuçlar doğuracağı tahmin ediliyor.

YÜZ HATLARI HARİTA GİBİ

Koruma ve Eğitim Daireleri'nde görevli eğiticilerce yapılan araştırmada, insanın yüz hatlarının bir harita gibi netleştiği ve bazı ifadelerle kendisini ele verdiği belirlendi. Hazırlanan raporda, "İnsanların yüz ifadesi ile karakter analizi yapılabilmektedir. İnsanın taşıdığı beden, ruhunun bir giysisidir. Dolayısıyla bedenimizin ruhumuz için seçilmiş bir giysi olması, insan bedeninin onun karakterinden ve kişiliğinden özellikler taşıdığını gösterir" denildi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Emniyet araştırmasında yüz okuma tekniği ile ulaşılan kişilik özellikleri şöyle açıklandı:
* Burun ucunda yeralan gamze şehvet duygusunun diğer insanlara göze daha fazla olduğunu
* Yanaktaki ben kişinin otorite eksikliğini gösteren doğal güzellik noktasını
* Yuvarlak çene yapısı, enerji dolu ve çevresindekilere yardım etme hevesini
* Geriye doğru eğimli alın yapısı, görsel hafızanın kuvvetli, yavaş, akıllı ve sabırlı olduğunu
* Geniş alın yapısı düşünmeyi çok seven bir bedeni işaret etmekle birlikte, okumayı ve dinlemeye yatkınlıkları nedeni ile ağırbaşlı/efendi kişiliği
* Kulakların kap ve çıkıntısının belirgin olması duygu ve mantık dengesini, dengeli-seviyeli kişiler olduğunu
* Gözlerdeki mavi renk cesur ve güvenilir bir kişi olduğunu
* Çenede yer alan gamze, arkadaş canlısı, şakacı, maceracı ve samimi olduğunu. Bu özellikleri taşıyan kişilerle geçinmenin kolay olduğunu
* Ağız kenarına yakın benin varlığı ileriki yaşlarda sindirim sistemi bozuklu çekeceğine işarettir
* Kemerli burun yapısı faydacı ve orijinal fikirleri ile etrafındakilere şaşırtıcı, aynı zamanda açık fikirli olduklarını gösterir. Zaman zaman kurnazlık yaparlar ve kemerli burunlu kişilerin en olumsuz özelliği kin tutmalarıdır. Çabuk sinirlenirler, kendilerini yetiştirirlerse şair ruhları ile başarılı olabilirler.

HABER: Kamil ELİBOL/BUGÜN GAZETESİ