Önce bunu halledin. Seminere başkanlık yaptım. Bu arkadaşlar emir komuta zinciri içerisinde hareket etmişlerdir. Bir suç isnadı varsa bundan sorumlu olan arkadaşlarım değil, benim.

Emekli ve muvazzaf 196 subayın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti"ni ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs”ten yargılandığı Balyoz davasının 1 numaralı sanığı, eski 1"inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, 2003"teki seminerle ilgili bir suç varsa bundan sadece kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

3 bin sayfa okunsun

Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasının 2"nci duruşması reddi hâkim talepleri nedeniyle verilen aranın ardından Silivri Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü"nün yanındaki duruşma salonunda dün başladı. Duruşmada konuşan Doğan, suçlamalarla ilgili olarak bir Tümgeneral ve iki Albay"ın oluşturduğu askeri heyetçe hazırlanan 3 bin sayfalık bir rapor olduğunu belirterek iddianamenin yanında bu raporun da ayrıntılı olarak okunmasını talep etti.

Alkışa hâkimden uyarı geldi

Çetin Doğan, duruşmada bir kez daha söz alarak, davanın özünü 11-16 ve 17 no"lu CD"lerin oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu davaların 1"inci Ordu"dan çıktığı ile ilgili TÜBİTAK dahil hiçbir rapor yok. Bu CD"de adı geçen 148 kişi burada sanık. Önce bunu halledin. Seminere başkanlık yaptım. Bu arkadaşlar emir komuta zinciri içerisinde hareket etmişlerdir. Bir suç isnadı varsa bundan sorumlu olan arkadaşlarım değil, benim.” dedi. Doğan"ın bu sözlerinden sonra sanık ve izleyici bölümünden alkış sesleri yükselince Başkan Ömer Diken, “Böyle tempo tutulacaksa dışarı çıkarırım. Bir daha olmamasını rica ediyorum” dedi.

Fırtına, Yüce Divan"ı istedi

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek"in avukatı Dinçer Eskiyerli, müvekkiline isnat edilen suçun 2003 tarihli olduğunu belirterek, 12 Eylül"de çıkan yasaya göre, suç tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Örnek"in Anayasa Mahkemesi"nde yargılanmasını istedi. Orgeneral İbrahim Fırtına"nın avukatı Hasan Fehmi Demir de müvekkilinin Yüce Divan da yargılanmasını istedi.

Barolar gözlemciydi

Duruşmaya ara verildikten sonra, Savcı Savaş Kırbaş, İstanbul 11"inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen reddi hakim taleplerinin reddine ilişkin karara yapılan itiraz için 12"nci Ağır Ceza Mahkemesi"nin vereceği kararın beklenmesini istedi. Savcı diğer taleplerin ise reddine yönelik görüş bildirdi. Duruşmaya verilen öğle arasının ardından Ömer Diken, taleplerin incelenmesi ve 12"nci Ağır Ceza Mahkemesi"nin değerlendirmesi için davayı 6 Ocak Perşembe gününe erteledi. Duruşmaya İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal ile 7 Yönetim Kurulu üyesi ve Ankara Barosu adına da bir avukat gözlemci olarak katıldı.

Ailece destek

Sanık, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan"ın kızı Pınar Doğan Rodrik ile eşi Dani Rodrik ve 1"inci Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük"ün eşi Necla Küçük de duruşmayı izleyenler arasında yer aldı. Doğan"ın kızı ve damadının dava sürecini anlattıkları “Balyoz: Bir Darbe Kurgusunun Belgeleri ve Gerçekleri” adlı kitap bir süre önce piyasaya çıkmıştı. 
hürriyet