Hava Kuvvetleri Savcılığı TSK içinde illegal yapılanma olduğunu gösteren gizli belgeyi incelemeye aldı. Bu gelişmeyle ilk kez darbe iddiaları askeri soruşturma konusu haline geldi

MiT, "Çok gizli-kontrollü" damgasıyla TSK"ya verdi

TÜRKİYE"yi sarsan soruşturmada şok gelişme, 3 yıl önce hazırlanan MİT raporuyla başladı. MİT"e göre, Hava Kuvvetleri"nde illegal örgütlenme vardı. 6"sı kurmay albay 20"den fazla subay, askeri öğrenci ve sivil memur, bu yapılanmada yer alıyordu. Belge, "çok gizli ve kontrollü" damgasıyla Genelkurmay"a gönderildi.

Şok belge, İşçi Partisi bilgisayarından çıktı

GENELKURMAY, belgeyi dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert"e illetti. Cömert, askeri istihbarata havale etti... Ancak, bu yazışmalar devam ederken gizli belge önce Harp Akademileri"nde bir yarbayın bilgisayarından çıktı. Ergenekon operasyonu sırasında da İşçi Partisi"nin bilgisayarında bulundu.

Belgenin nasıl sızdığı ve o subaylar inceleniyor

ERGENEKON Savcısı Öz, muvazzaflarla ilgili olduğu için belgeyi iddianameye almadı, Genelkurmay"a gönderdi. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı, şimdi çift yönlü araştırma yapıyor. 1-
Çok gizli belge nasıl sızdı? 2- İçeriği doğru mu, söz konusu subaylar yasadışı faaliyette bulundu mu?



Tarihi sorgu

Genelkurmay, aralarında 6 kurmay albayın da bulunduğu illegal oluşuma dair "çok gizli" MİT belgesinin ordu dışına nasıl sızdığını ve Ergenekon bağını soruşturuyor. Paşalar ifade verebilir

Ergenekon muvazzaf subayları da kapsamına aldı. Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı"ndan Ergenekon kapsamındaki bir belgenin soruşturulmasını talep etti. Hava Kuvvetleri"ndeki illegal bir oluşumun anlatıldığı MİT belgesi ve nasıl sızdırıldığı soruşturulacak. Askeri Savcılık"la Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz arasında belge ve bilgi paylaşımı konusunda işbirliği başlatan tarihi gelişmeyi sağlayan olaylar zinciri ise şöyle:

"İLLEGAL" 6 KURMAY ALBAY

MİT, Hava Kuvvetleri"ndeki illegal yapılanmaya ilişkin belge hazırladı. 6"sı Kurmay Albay, 20"den fazla subay, öğrenci ve memurun durumuna ilişkin belge "çok gizli" ibaresiyle Genelkurmay Başkanı"na iletilen belge dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert"e buradan da Hava Kuvvetleri İstihbarat Dairesi"ne ve Kurmay Başkanlığı"na iletildi.

KISA SÜREDE DIŞARI SIZDI

Gizli belge, kısa süre sonra Harp Akademileri"nde bir Yarbayın bilgisayarında ve Ergenekon soruşturmasında İşçi Partisi"nin bilgisayarlarından da çıktı. Savcı Zekeriya Öz belgede, görevdeki subayların bulunması nedeniyle belgeyi iddianame kapsamına almadı ve Hava Kuvvetleri"ne intikal ettirdi. Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da askeri savcıyı görevlendirerek soruşturma emri verdi.

ERGENEKONLA BAĞI VAR MI

Savcı, "çok gizli ve kontrollü" kaydıyla elden gönderilen illegal yapılanmaya ilişkin bu belgenin dışarıya nasıl sızdırıldığını ve içeriğinin doğru olup olmadığını ve varsa Ergenekon"la bağını da soruşturacak.

FARUK CÖMERT VE ÖZKÖK

Soruşturma kapsamında Faruk Cömert"in ve emekli İstihbarat görevlilerinin bilgisine başvurulacak. Gerektiği takdirde, bilgi verebileceğini söyleyen Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Özkök"ün de ifadesine başvurulabilir.

Akşam