CHP Milletvekili Gök, "Evine ödenek almak için danışmanını kullanarak kendisini gizlediğini" belirttiği Bakan Kılıç'ı istifaya çağırdı.

Ankara Büro- Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a eski Ankara evlerinin restore edildiği Hamamönü’nde ev satan danışmanı Erbil Yiğitbaş’ın, evi sattıktan 5 ay sonra Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden onarım için yardım talep ettiği, ancak daha sonra 40 bin liralık yardımı kullanmadığı ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Evine ödenek almak için danışmanını kullanarak kendisini gizlediğini” belirttiği Bakan Kılıç’ı istifaya çağırdı.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2009 yılında AKP Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcılığı görevini sürdürürken, Hamamönü’nde Altındağ Belediyesi bürokratları aracılığı ile değeri kat kat artacağı bilinen bir gayrimenkulü önce danışmanı Erbil Yiğitbaş adına aldırmış ve iki ay sonra da taşınmazları üzerine geçirmişti.

Cumhuriyet duyurdu

Cumhuriyet’in kamuoyuna duyurduğu olayda, Yiğitbaş, Hamamönü’nde 2 Şubat 2009 tarihinde taşınmaz satın almıştı. Bakan Kılıç da yaklaşık 2 buçuk ay sonra 29 Nisan 2009 tarihinde danışmanının aldığı evi Altındağ Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde görevli Eski Eserleri Koruma Şube Müdürü Alpaslan Ekinci’ye vekâletname vererek satın almıştı.

‘Haksız rant sağladı’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün, Hamamönü’nde restorasyon çalışması yapılan bölgede “Siyasi nüfuzunu kullanarak iki adet taşınmaz satın aldığı ve haksız rant sağladığı” gerekçesiyle verdiği gensoru önergesi Meclis’te sert tartışmalara sahne olmuştu.

Gensorunun reddedilmesinin ardından Levent Gök, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Kılıç’ın danışmanı Yiğitbaş’ın “Taşınmazların restorasyonunda kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı, TOKİ ve İl Özel İdaresi’ne herhangi bir ödenek başvurusunda bulunup bulunmadığını, tahsis edilmiş bir ödenek olup olmadığını, varsa ödeneğin miktarını” sordu. İçişleri Bakanlığı’ndan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazısına dayanarak verilen yanıtta, danışman Yiğitbaş’ın, evleri Bakan Kılıç’a satmasından 5 ay sonra “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Komisyonu”na ödenek için başvurduğu ortaya çıktı.

Günay, olur verdi

Yanıta göre, danışman Yiğitbaş, taşınmazı Bakan Kılıç’a sattığı 29 Nisan 2009 tarihinden tam 5 ay sonra, 29 Eylül 2009’da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne dilekçe vererek “Tescilli taşınmazları için proje yardımı ve proje uygulama yardımlarından yararlanmak” istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Komisyonu” taşınmaz için 14 Nisan 2010 tarihli “bakan oluru” ile 40 bin TL proje uygulama yardımında bulunma kararı aldı. 40 bin TL yardım için Yiğitbaş’a “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile sözleşme imzalaması gerektiği” bildirildi.

‘İstifa etmeli’

Ancak Yiğitbaş, 11 Mayıs 2010 tarihinde dilekçe vererek, “tahsis edilen yardımı kullanmaktan vazgeçtiğini” bildirdi. Önergenin sahibi CHP’li Gök, “Bakan Suat Kılıç’ın danışmanı Erbil Yiğitbaş’ı kendi amaç ve emeli doğrultusunda kullandığını, evleri satın aldığı tarihten itibaren kendisini gizleyerek çeşitli ödeneklerin çıkarılmasına çalıştığını” belirterek, “Evleri satın aldıktan sonra evin önceki sahibi danışmanı Yiğitbaş’ı evin sahibiymiş gibi göstermek suretiyle kurumları yanıltan ve azmettirici pozisyonunda olan Kılıç’ın artık derhal görevinden, milletvekilliğinden ve AKP’den istifası gerekir” dedi.

CUMHURİYET