Alanya Belediyesi desteğiyle Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi ile Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü tarafından ilçe kıyılarında sualtı araştırmaları başlatıldı.

Merkezin Başkan Yardımcısı ve Sualtı Arkeoloğu Hakan Öniz'in doktora çalışması kapsamında gerçekleştirilen araştırmalara, İstanbul, Ege, Kocaeli ve Boğaziçi Üniversitesi ile Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı'ndan 11 arkeolog ve arkeoloji öğrencileri katıldı.

Hakan Öniz, Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'na çalışmalar hakkında bilgi verdi. Öniz, Tersane ve Kızılkule çevresinde yapılan çalışmalarda, Roma ve Osmanlı döneminden kalma demir çapalar, amfora kalıntıları, büyük bir değirmen taşı, Osmanlı sırlı seramikleri gibi çok sayıda kalıntıya rastladıklarını söyledi.

Öniz, şöyle konuştu:

''Alanya kıyılarını sonar cihazı, detektör sistemleri ve sualtı robotlarıyla tarıyoruz. Deniz dibindeki araştırmalarda arkeolojik kalıntı potansiyeli taşıyan görüntüler üzerinde aletli dalış yöntemleriyle dalışlar yapılıyor. Tersane ile Kızılkule çevresinde yapılan çalışmalarda, Roma ve Osmanlı döneminden kalma demir çapalar, amfora kalıntıları, büyük bir değirmen taşı, Osmanlı sırlı seramikleri ve başka kalıntılar bulundu. Bu kapsamda tespit ettiğimiz eser sayısı 50'yi geçti. 18 Ağustos'ta başlayan çalışmalarımız ay sonuna kadar devam edecek.''

Alanya'nın Seki Köyü'ndeki Syedra Antik Kenti'nin antik limanını incelediklerini anlatan Öniz, bu çalışmalar sırasında da kentin limanına ait mendireğe rastladıklarını anlattı. Öniz, ''Bu çalışmada da, rıhtım ve iskeleye ait kalıntılarla, bir kısmı Tunç Çağı'ndan kalma 11 taş çapa, 7 sütun, ağ ağırlıkları, amfora yüklü küçük bir tekneye ait batık, amfora parçaları ve Roma döneminden kalma demir bir çapa tespit ettik. Kentin denizciliğiyle ilgili bilinmeyenler, bu çalışma ile ortaya çıkarıldı'' diye konuştu.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise, ilçenin sualtı zenginliğinin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.