İnşaat, enerji ve turizmde yurtdışından yapılan başvuru sayısı şimdiden 2.500'e ulaştı
 
Son yıllarda tersine göç ile kaliteli işgücünü yeniden kazanmaya başlayan Türkiye, şimdi de krizdeki Avrupa'nın 'parlak' gençlerine kapı olmaya başladı. Özellikle Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi finansal krizlerle boğuşan ve iş olanaklarının azaldığı ülkelerdeki gençler, başta tekstil olmak üzere Türk şirketlerinin kapısını çalıyor. HRM Danışmanlık Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, 'Bize de sürekli yurtdışından özgeçmişler geliyor. Yabancılar kadar yurtdışında doğmuş büyümüş Türk kökenli çalışanlar da özgeçmişlerini gönderiyor' dedi.
 
Nazlıaka, 'Geçmiş yıllarda yurtdışından haftada 20-30 özgeçmiş gelirken, özellikle Avrupa'daki krize paralel bu sayı şu sıralarda 100-150'ye çıkmış durumda. Sadece krizdeki Avrupa ülkelerinden değil Ortadoğu'dan da başvurular geliyor' diye konuştu.
 
TÜRKÇE BİLME ŞARTI ARANIYOR
 
BAŞVURANLARIN yaş ortalamasının 25-38 arası olduğuna dikkat çeken Nazlıaka, bu kitlenin krizde işini kaybetmiş isimlerden oluştuğunu vurgulayarak, özellikle inşaat, enerji ve turizm sektörlerine yönelik başvuruların olduğunu belirtti. Nazlıaka, 'Ancak bu başvuruların hepsinin işle sonuçlandığını düşünmek doğru değil. Çünkü Türkiye'de zaten 5 milyon kayıtlı işsiz var.
 
Üstelik Türk şirketleri yabancı çalışanlarda Türkçe bilme şartı arıyor. Haliyle bu da her başvurunun işle sonuçlanacağı anlamına gelmiyor' diye konuştu.
 
Acente ve charter'lara büyük ilgi
 
LİMAK Otelleri Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, ise konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 'Krizin olduğu İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde özellikle turizm sektöründe Orta Avrupa'dan gelenler çalışıyordu. Özellikle Antalya'da kitlesel turizmde uçak operasyonlarının yoğun olduğu Mayıs-Ekim aylarında yabancı çalışanlar var. Bu dönemde de söz konusu ülkelerden yapılan yabancı başvurularda da artış dikkat çekiyor. Özellikle uçak operasyonları ve acenteler ayağında bu başvurularda yoğunluk var.'
 
4 dil yetmedi, Türkçe öğrenip başvuruyorlar
 
ANADOLU Ajansı'na konuşan Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan ise 6 dış ticaret uzmanı almak için açtıkları sınava yurtdışından da 40 gencin müracaat ettiğini söyledi. Arslan, '4 dil bilen gençler ekonomik istikrar nedeniyle Türkiye'deki firmalarda çalışmak istiyor. Daha önce yabancı ülkelerden iş başvurusu olmuyordu. Bu gençlerin kurslara giderek Türkçe öğrenmiş olması da  memnuniyet verici. Bunu ekonomideki istikrarın dış yansıması olarak kabul ediyoruz' diye konuştu.
akşam