Taşkent ilçesi Kongul köyünde yaşayan Halil Candan, doğuştan bedensel engelli... Kendini bildi bileli bugüne kadar hiç yürüyemeyen Candan, yaşantısı boyunca ellerinin yardımıyla emekler vaziyette hareket edebiliyor.
Hayata küsmeyen ve sürekli insanlarla iletişim kurmaya çalışan Candan, durumunu olduğu gibi kabullendiğini söyledi. Kendisiyle barışık bir insan olduğunu ifade eden Candan, ''Kışın bulunduğumuz yere çok kar yağdığı için dışarıya çıkmam sorun oluyordu. Ben de bir su bidonunu keserek içine girdim. Ellerimin yardımıyla, üstelik elbisem ıslanmadan dışarıya çıkmaya başladım. Eve hapsolmaktan bu şekilde kurtuldum'' dedi.

''Hiçbir engelli hayata küsmemeli''

Yazın ise ellerine geçirdiği lastik parçaları yardımıyla dizlerinin üzerinde dışarıya çıktığını anlatan Candan, şunları kaydetti:
''Beni yaşıtlarımdan ayıran tek şey sadece görüntüm. Bu durumu da zaten hiç problem etmedim. 15 yaşında ilkokula başladım. Üçüncü sınıfta bırakmak zorunda kaldım. Bu halimle bile kimseye muhtaç değilim. Özürlü olduğum için, durumumdan dolayı annem de bana baktığı için devletin bize sağladığı imkanlardan faydalanıyoruz. Devlet maddi destek veriyor. Ben de en azından ellerimin yardımıyla hareket edebiliyorum. Halime şükredince mutlu olmayı başardım. Beni görenler bu şekilde yaşamanın çok zor olduğunu düşünüyor. Sağlıklı insanlar gibi yaşamayı biliyorum. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bana akülü araç hediye etti. Evimin bulunduğu yer biraz engebeli olduğu için gideceğim kısa mesafeli yerlere yine bu şekilde gidiyorum. Uzak bir yere giderken akülü araca biniyorum. Hayatımdan memnunum ve çok mutluyum. Hiçbir engelli hayata küsmemeli ve hayatın güzelliklerini keşfetmelidir. Engelli olduğumuz için çalışamıyor olsak bile devlet bize sahip çıkıyor.''
Kendisini tanıyan köylüler ise Halil Candan'ın hayat dolu birisi olduğunu, yaz kış Candan'ı hayatın her alanında görebildiklerini söyledi.
Köylüler, Candan'ın hiç usanmadan ellerinin yardımıyla metrelerce yol gidebildiğini, bazen bu duruma kendilerinin de şaşırdığını belirtti.