ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin fonuyla, 242 sağlıklı ve yetişkin gönüllü üzerinde gerçekleştirilen 173 milyon dolarlık araştırma sonucunda, bilim insanları, üzerimizde ve içimizde yaşayan mikroskopik canlıların tam sayısını ve çeşitlerini belirledi.

Araştırmaya göre, sağlıklı bir insan, 10 bin çeşit mikrobu bedeninde barındırıyor. Bu organizmalardan birçoğu, insanı sağlıklı tutmak için çalışıyorken, az bir bölümüyse, bazı kişilerde enfeksiyona neden olabiliyor. Bilim insanları, insanda yaşayan bu organizmaların oluşturduğu topluluğun bir tür ekosistem olduğunu söylüyor ve bunun bozulmasına nelerin yol açtığı konusunda araştırmalarına devam ediyor.

Araştırma ekibinin başındaki bulunan, Washington Üniversitesi'nden Dr. Phillip Tarr: "Bu insan biyolojisini ve hastalıkları değerlendirmek için yepyeni bir kapı açtı. Bu bakteriler 'yolcu' bakteriler değiller. Metabolik olarak aktifler. Biz bilim adamları şimdi bu mikropları, ormandaki türleri sayar gibi baştan saymalıyız." dedi.

Dr. Tarr'a göre her insanın vücudu bu açıdan değişiklik gösterebilir. Deriniz bir yağmur ormanı gibi geniş türleri de barındırıyor olabilir.

1 KİLOGRAM BAKTERİNİZ OLABİLİR

Şu andaki araştırmalara göre insan vücudunda yaşayan mikropların tüm türleri ve bu mikropların ne yaptıkları belirlenebilmiş değil. Mikropları saymak ve işlevlerini anlamak için 200 bilim adamı 80'e yakın araştırma yaptı ve 5 yıl süren araştırmalarda insan genetiğinin çözülmesinde kullanılan benzer metodlar kullanıldı.


Araştırmalara göre her 1 hücreye 10 bakteri hücresi düşüyor ancak bunlar bir arada o kadar küçük hücreler ki insan vücudunun yüzde 1'ine tekabül ediyor. Yani 100 kilo bir insanın vücudunda 1 kilo bakteri mevcut. (hürriyet)