ABD"de yapılan bir araştırma, stres ve antidepresan kullanımının güneş ve sigaraya benzer şekilde cildi yaşlandırdığını ortaya koydu.

Cleveland Üniversitesi"nde görevli uzmanlar tarafından 186 ikiz kadın üzerinde yürütülen araştırmada, 10 yıl boyunca sigara kullanan ikiz kardeşlerden sigara içenin, bu süre sonunda ikiz kardeşine göre 2.5 yaş daha yaşlı göründüğü kaydedildi. Araştırmada, işi gereği ya da uzun yıllar açık havada golf veya tenis oynadığı için fazla güneşe maruz kalan kadınların da kardeşlerine göre yaşlı göründüğü belirlendi. Uzmanlar, güneş ve sigaranın cilt yaşlanmasını hızlandırdığının daha önce de bilindiğini aktardı.

Kilo genç gösteriyor!
Ancak uzmanlar, bununla birlikte araştırmada boşanma, bir yakının ölümü gibi nedenlerle ağır stres yaşayan ikizlerin de kardeşlerine göre 10 yıl sonunda ortalama olarak 2 yaş büyük göründüğü ortaya çıktı. Araştırmada, antidepresan kullanımının da “daha yaşlı görünmeye” neden olduğu belirtildi. Ancak bunun depresyonun mu, yoksa ilaçların bir sonucu mu olduğu bilinmiyor. 40 yaşından sonra ise fazla kilonun yüzü genç gösterdiği belirlendi.

H2