Elif Bayram / Posta.com.tr | Koronavirüs tehlikesinin azalmasıyla maske, mesafe gibi hastalıktan korunma tedbirleri de gevşetildi. Bu durum özellikle okula giden çocuklar arasında solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına neden oldu. Avrupa’da vakalar yükselirken, Ankara’da bir çocuğun yoğun bakıma alındığı, İstanbul’da bir çocuğun ise Strep A bakterisi nedeniyle menenjit olduğu açıklandı.

STREP A BAKTERİSİ İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE

İngiltere´de ve ABD endişeye yol açan ve Türkiye’de de İstanbul, Ankara ve İzmir’de görüldüğü bildirilen Strep A vakalarına dikkat çeken Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, “Son günlerde pek çok Avrupa ülkesinde ve ülkemizde artan viral solunum yolu enfeksiyonlarını takip edebilecek Streptokok A bakterisi ülkemizde de görüldü, bu vakaları pek çok merkezimizde uygun şekilde tedavi edebiliriz.” dedi.

Step A enfeksiyonlarının genellikle çocuklarda görüldüğünü belirten Doç. Dr. Kaman, “Strep A veya Grup A streptokok (GAS) boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür. Çoğu insanda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerde farklı hastalıklara neden olabilir.” ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Kaman, Strep A semptomları arasında ateş, şişmiş bademcikler, yüksek ateş veya deri döküntüsü gibi belirtilerin olduğuna dikkat çekti.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Strep A’nın boğazda veya deride bulunabilen yaygın bir bakteri türü olduğunu belirten Doç. Dr. Kaman, “İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan invazif streptokokal enfeksiyonlardır. İnvazif grup A streptokok enfeksiyonlar oldukça nadir olmakla birlikte hastaların %30-60’ında ölümle sonuçlanabilir.” dedi.

NASIL KORUNMALIYIZ?

Enfeksiyonların yoğun görüldüğü bu süreçte okullarda maske takılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kaman, “Solunum yolu enfeksiyonlarının sık olarak karşımıza çıktığı bu günlerde okullarda, kalabalık ve kapalı alanlarda maske takılması, damlacık yolu ile bulaşan solunum yolu virüslerine ve A grubu bakterilere karşı koruyucu olacaktır” ifadelerini kullandı.

Okullarda maske kullanımının yanı sıra sınıfların düzenli aralıklarla havalandırılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaman, “Çocuklar arasında uygun sosyal mesafenin sağlanması, öksürme ve hapşırma gibi solunum hijyeni eğitiminin kazandırılması oldukça önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Kaman, solunum yolu enfeksiyonlarının öksürme ve hapşırma ile ortama saçılan damlacıkların solunum yoluyla alınması ile insandan insana bulaştığına dikkat çelti.

Okulların açılmasıyla birlikte artan enfeksiyon vakalarına ilişkin Kaman, “Bu dönemde özellikle kreşe ve okula giden çocuklarda influenza, adenovirüs gibi enfeksiyonlar da artış var” diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLAN ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Kapalı alanlarda uzun süre vakit geçiren okul çocuklarında, solunum yolu enfeksiyonları sıklığının artığına dikkat çeken Kaman, “Kalabalık ortamlarda vakit geçirilmesi ile virüs ve bakterilerin yayılma hızı da artıyor. Solunum yolu virüsleri sıklıkla altta yatan ek hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda kendi kendini sınırlayarak iyileşir ve özel bir tedavi gereksinimi yoktur.” ifadesini kullandı.

Solunum yolu virüslerinin bazı çocuklarda daha ağır seyredebildiğini belirten Doç. Dr. Kaman, “Bazı durumlarda tablo daha ağır seyredebiliyor ve çocuk kendini daha hasta hissediyor. Bunlar; bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, astım, diyabet, kronik akciğer, böbrek ve karaciğer olanlar, nörogelişimsel bozukluğu olan özel gereksinimi çocuklar ve kalp hastalığı olan çocukları kapsıyor." dedi.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, vakaların artmasıyla birlikte, çocuk yoğun bakımlarında ve hastanelerdeki yatış oranlarındaki son duruma ilişkin bilgileri paylaştı.

KORONAVİRÜS İLE ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI BİRBİRİNE KARIŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "Koronavirüs ile diğer üst solunum yolu enfeksiyonları birbirine karışmış vaziyette" ifadelerine dikkat çeken Doç. Dr. Kaman, “Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu etkeni olan viral hastalıkların pek çoğunda ateş, öksürük, halsizlik, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kas ve eklem ağrısı gibi bulgular görülmektedir. Sadece klinik semptomlara bakarak bunları birbirinden ve COVID-19’dan kesin olarak ayırt etmek mümkün değil.” dedi.

Doç. Dr. Kaman, özellikle risk grubunda olan çocukları koruyabilmek için alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

BU HASTALIKTA ANTİBİYOTİK ETKİ ETMİYOR

Çocuklarda artan solunum yolu rahatsızlıklarına yönelik tavsiyelerde bulunan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, influenza virüsünün komplikasyonları için yüksek riskli olan çocuklarda etkili bir antiviral tedavinin mevcut olduğunu belirtti.

Solunum yolu virüslerinin altta yatan ek bir hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda, kendi kendine iyileştiğini ifade eden Doç. Dr. Kaman, “Doğru tedavi için belirtilere dikkat etmek gerekiyor. Ek bir hastalığı olmayan çocuklarda ateş 5-7 gün kadar devam edebilir. Bu durumda bol sıvı alımının sağlanması, ateşin düşürülmesi, istirahat, dengeli beslenme ve el hijyenine özen gösterilmesi yeterlidir.” ifadelerini kullandı.