Renault Mais Genel Müdürü Aybar, Bursa'da Eylül 2011'den itibaren seri üretilerek ihraç edilecek 'Fluence ZE'nin Türkiye'de de satışa başlamasının kendileri için son derece önemli ve stratejik olduğunu söyledi.

Renault ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü arasında, çevre dostu elektrikli araçların kullanımı ve yaygınlaştırılması konusunda işbirliği oluşturmayı amaçlayan "Sıfır Salımlı İşbirliği Hazırlık Programı Anlaşması" dün imzalandı. Anlaşmaya ilişkin protokolü Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu ve GASKİ Enerji Müdürü Zeynel Abidin Bayram imzaladı.

Törende bir konuşma yapan Aybar, Renault'un otomotiv sektörünün öncüsü olarak kullanımda hiç karbondioksit üretmeyen elektrik motorlu otomobilleri eksiksiz bir ürün gamı halinde bu yıldan itibaren piyasaya sunmaya başlayacağını ifade etti. Aybar, şöyle devam etti:

Altyapı hazır olmalı

"İlk partide Renault bu yıl ve gelecek yıl piyasaya 4 yeni modeli sadece elektrik motorlu olarak çıkartıyor. Bunlardan Fluence ZE'yi ise Oyak Renault fabrikalarımızda bu yıldan itibaren dünya için üretmeye başlayacak. Elektrik motorlu araçların bu yıldan itibaren dünyanın altyapısı hazırlanmış tüm ülkelerine sunmaya başlayacağını biliyorsunuz. Eylül 2011'den itibaren seri üretilerek dünyaya ihracatını başlatacağımız Fluence ZE'nin ülkemizde de satışa başlaması bizler için son derece önemli ve son derece stratejik. Bu amaçla, satışın yapılabilmesi için gerekli yasal ve teknik altyapının tamamlanması çok kritik öneme sahip."

ÖTV desteği tamam

85 kilovat motor gücüne kadar olan elektrik motorlu Araçların ÖTV'sinin yüzde 3 olarak belirlendiğini anımsatan Aybar, "Bu destekle ülkemiz, sektörün yüksek katma değer üreten, yüksek teknolojiye sahip, çevreci ve rekabetçi ürünlerin üretimi üssü olmak yolunda büyük ivme kazanacak" dedi.

Aybar, iç pazarın en kısa sürede bu araçlarla donatılması için şehirlerin ve yolların şarj istasyonlarıyla donatılması, ev ve apartmanların uygun tesisatlar ile otomobilleri şarj edebilir prizlere sahip olması gerektiğini belirtti.

Çevreye 600 milyon lira yatırım

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu da firmanın bu büyük değişimin öncüsü olmayı amaçladığını belirterek, "Elektrikli versiyonun seri üretim hazırlıkları bu yaza kadar bitmiş olacak. 2010 senesinde bu versiyondan 100 adet üreterek, ilk ön seri çalışmalarımızı yaptık. Oyak Renault fabrikalarında 3 model ve 7 değişik kasa aynı bantlarda üretilmekte ve buna elektrikli bir kasa ilave ettik" dedi. GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy ise altyapı ve çevre projelerine önem verdiklerini vurgularken, son 6 yıldır GASKİ ile birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin sadece çevre projelerine 600 milyon lira harcadığını kaydetti.