İngiltere Merkez Bankası Başkanı Marc Carney'nin politika faizinde artışın piyasanın beklentisinden daha erken yapılabileceğini açıklamasının ardından İngiliz sterlini dolar ve avro karşısında son beş yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Carney'nin, "Faiz artırımının ne zaman yapılacağına ilişkin şimdiden büyük spekülasyon var. Daha dengeli bir hale gelmeye başlayan kararımız, piyasaların beklediğinden daha erken olabilir" açıklamasının ardından piyasa politika faiz artış kararını fiyatlandırmaya başladı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin konuşma metinindeki faiz artırımına ilişkin değerlendirmelerin Merkez Bankası'nın resmi internet sitesinde yayınlanmasının ardından, İngiliz Sterlini dolar karşısında yüzde 0,32 değer kazanarak 1,698'e, avro karşısında ise yüzde 0,15 değerlenerek 1,251'e yükseldi.

Serbest piyasada ise şu dakikalarda 3,5934 liradan alınan sterlin, 3,6114 liraya satılıyor.

- Politika faizi 2009'dan bu yana sabit

Geçen hafta düzenlenen İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında politika faiz oranı yüzde 0,5'te sabit tutulurken, 375 milyar sterlin olan tahvil alım programında da bir değişikliğe gidilmemişti.

 

İngiltere Merkez Bankası'nın daha önce olası bir faiz artırımı için ön koşul olarak gösterdiği yüzde 2 enflasyon hedefinin altına inilmesine rağmen, Merkez Bankası 2009 yılından bu yana faiz oranlarını analistler tarafından rekor seviyede düşük olarak görülen yüzde 0,5'te tutmaya devam ediyor.