Albert Einstein'dan sonraki en ünlü bilim insanı olarak kabul edilen Prof. Dr. Stephen W. Hawking, 76 yaşında yaşamını yitirdi. Ölümünü Hawking'in çocukları Lucy, Robert ve Tim duyurdu. Hawking ardında evrenin oluşumu, zaman ve kara delikler konusunda muazzam bir bilimsel miras bıraktı.

İşte o bilimsel miras:

- 1973'te kendi inandığının aksine, karadeliklerin uzaya enerji ve partikül sızdırabildiğini keşfetti.

- 1974'te 'Hawking radyasyonu' adı verilen teorisini yayımladı. Hala gözlemlenmemiş olan bu ışıma kara deliklerin radyasyon yayması ile ilgili teorik çerçeveyi çizdi.

- 1979'da Cambridge Üniversitesi'nde daha önce Isaac Newton'un pozisyonu olan Lucasian Matematik Profesörü oldu.

- 1988'de “Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” adlı kitabı yayımlandı. 10 milyondan fazla sattı ve 40 dile çevrildi.

- 2004'te karadelik paradoksunu çözdüğünü açıkladı. 30 yıl boyunca kara deliklerin içine düşen her şeyi yok ettiğini savunan Prof. Dr. Hawking, aslında karadeliğin içindeki bazı bilgilerin dışarıya çıkabildiğini bulduğunu söyledi.

STEPHEN HAWKING'DEN HAYAT DERSLERİ

- Bir muhabbet sırasında konudan koparsam karadelikleri ve fiziği düşünmeye başlarım. Engelli oluşum bana böyle bir avantaj sağlar.

- Ünlü olmamın kötü yanı, tanınmadan dünyada herhangi bir yere gidemiyor olmam. Siyah güneş gözlüğü ve peruk takmam yeterli değil. Tekerlekli sandalye beni ele veriyor.

- Milyonlarca yıl boyunca insan, sadece hayvan gibi yaşadı. Sonra hayalimizin gücünü ortaya koyan bir şey gerçekleşti. Konuşmayı öğrendik.

- Her zaman yapabileceğiniz bir şey, başarılı olabileceğiniz bir şey vardır, önemli olan pes etmemek.