Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, anket şirketlerinin manipülasyonlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Reyhan, anket şirketlerinin vatandaşları arayarak seçimlere girecek partiler arasında Vatan Partisi'nin yer almadığını söylediklerini ifade etti.

'Ülkemiz anket terörüyle karşı karşıya' diyen Reyhan'ın açıklamasından satırbaşları şu şekilde:

Türkiyemiz bir yandan bölücü terörle mücadele etmektedir, bir yandan da sıcak para ve dolar terörüyle başı beladadır.

Ancak ülkemizin başına son yıllarda musallat olan bir terör daha vardır. Anket terörü! Seçimlerden önce ortaya çıkan ve %90 oranında kamuoyunu yönlendirmeyi amaçlayan sözüm ona "kamuoyu araştırma şirketleri" büyük bir denetimsizlik içinde terör estirmektedir.

16 Nisan 2017 Halkoylamasını hatırlayalım. 15 şirketten sadece 2'si halkoylamasında çıkan sonuca yakın tahminlerde bulunmuş diğer 13'ü ise bulutların üzerinde uçmuştur.

Şimdi ülkemiz 24 Haziran 2018 seçimlerine giderken, aynı şirketler kanun tanımaz biçimde anketler yapmaya ve yayınlamaya devam etmektedir. Bugün sizinle iki örnek paylaşacağız.

ANKET TERÖRÜNÜN ÖRNEKLERİ

1- İzmir'de yaşayan ve aynı zamanda Partimizin üyesi olan Ali Okan Ertürkisimli vatandaşımız "Andy-Ar" isimli araştırma şirketine ait 02127085606 numaralı sabit hat tarafından 25 Mayıs 2018 günü saat 15.02'de rastgele aranmış ve 3 dk 38 saniyelik bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

Burada anketi yapan şahış, anket yapılan kişiye, 24 Haziran seçimlerine girecek partileri sayarak bu partilere oy verip vermeyeceğini "Evet, hayır, belki" biçiminde cevaplamasını istemiştir. Andy-Ar anketörü seçime katılacak 6 partiyi saydıktan sonra anketi bitirmek istemiş, seçimlere katılan Vatan Partisi'ni ise şıklar arasında zikretmemiştir. Denek Ali Okan Ertürk'ün Vatan Partisi'nin de seçime girdiğini ısrarla belirtmesine ve tepki göstermesine karşın, anketör şahıs Vatan Partisi'nin anketlerinde yer almadığını belirtmiştir.

2 – Ankara'da yaşayan ve aynı zamanda Genel Başkan Yardımcımız olan Prof. Dr. Ercan Enç, 29 Mayıs 2018 günü "NCM" isimli araştırma şirketine ait 03125370040 numaralı sabit hat tarafından saat 16.00'da ve 16.50'de iki kez aranmıştır. Telefona çıkan telesekreter şirketin adını ve arama sebeplerini aktardıktan sonra "AK Parti için 1'i, CHP için 2'yi…" diye sıralayarak 6 parti'yi seçenek olarak saymış, Vatan Partisi'ne ise şıklar arasında yer vermemiştir.

Diğer anket şirketleriyle ilgili de benzer duyumlar alıyoruz. Belgelendirdikçe onları da basınımızla paylaşacağız. Vatandaşlarımızdan da benzer durumlarla karşılaştıklarında belgesiyle birlikte bize ulaştırmalarını istiyoruz.

BU ŞİRKETLERİN ÖNERİSİYLE BEBEK BEZİ BİLE ALINMAZ!

Şimdi Milletimize sesleniyoruz. Tarihi başarılarla dolu olan ve her türlü zorluğa ve engele karşın seçimlere girme hakkı kazanmış olan Vatan Partisi'ne anketlerinde yer vermeyen bu şirketlere güvenilebilir mi?

Reklamdan sonra devam ediyor  Yarın, öbür gün bu anketler, TV ve gazetelerde büyük büyük yayınlanacak ve Vatan Partisi yok sayılacak! Ve bu şirketlerin sahipleri, her gün tartışma programlarına katılarak bilim dışı ve kanunsuz anket sonuçlarını gerine gerine anlatmaya devam edecekler. Üstelik yüzleri kızarmadan. Milletimiz şunu iyi bilsin, bu şirketlerin yayınladıkları anket sonuçlarına bakarak bebek bezi bile alınmaz.

'İKTİDARIMIZDA ANKET ŞİRKETLERİ DENETLENECEK'

Maalesef ülkemizde anket şirketlerini denetleyecek bir mekanizma bulunmamaktadır. Parayı veren parti, istediği sonucu çıkartmaktadır. Bize de gelerek para karşılığında manipülasyon yapmayı teklif eden anket şirketleri olmuştur.

Vatan Partisi'nin iktidarında Üniversitelerimizin Sosyoloji ve İstatistik bölümlerinden bilim insanlarının önerileri ve katılımlarıyla birlikte anket şirketlerini düzenleyen ve denetleyen mekanizmalar kurulacaktır. Bunların para karşılığında kamuoyunu yanıltmaları durumunda cezalandırılmaları sağlanacaktır.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 55/B maddesinde,

"Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaktır. Bu sürenin dışında yapılacak yayınların; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması şarttır. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunludur." ifadeleri kullanılmaktadır.

Bu maddeyi esas alan Yüksek seçim Kurulu'nun 2018/329 sayılı kararının 5. Maddesinde de aynı ifadeler geçmektedir.

"Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir cumhurbaşkanı adayının, siyasi partinin ve bağımsız adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılamayacağına, Bu sürenin dışında yapılacak yayınların; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olmasına, kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanmasının zorunlu olduğuna,"

6112 Sayılı Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. Maddesinin "p" bendinde

"Medya hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarının, hazırlık aşamasından sonuçların ilânına kadar noter nezaretinde gerçekleştirilmesi zorunludur." ifadeleri kullanılmaktadır.

Bu sebeplerle az önce açıkladığımız iki kamuoyu araştırması da hem kanunlara hem de YSK kararlarına açıkça aykırıdır. Partimiz bu şirketlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaktır. Bu şirketlerin ruhsatlarının iptalini talep edeceğiz.

VATAN PARTİSİ'Nİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ

Ne medyanın sansürü ne de anket şirketlerinin terörü Vatan Partisi'nin ve Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Doğu Perinçek'in başarısını engelleyemeyecektir. Doğu Perinçek, Türkiye'nin Amerikancı olmayan biricik çözümünü temsil etmektedir. Korku ve sansürün sebebi de budur.