Onur Dinçer / Skorer Dış Haberler
 
FIFA'nın kurmaya hazırlandığı belirtilen yeni futbol liglerine, Avrupa futbolunun patronlarından itiraz geldi. UEFA'nın Nyon'daki merkezinde bir toplantı gerçekleştirildi. UEFA, Avrupa Kulüpler Birliği, Avrupa Ligleri, Profesyonel Futbolcular Birliği Avrupa biriminden oluşan Profesyonel Futbol Strateji Konseyi'nin, toplantıda çeşitli konuları konuştuğu aktarıldı. 
 
'Kabul edilemez bulunmaktadır' 
UEFA'dan yapılan açıklamada, yenilenmiş bir Kulüpler Dünya Kupası ve yeni global Uluslar Ligi'nin şu aşamada kabul edilmediği duyuruldu, toplantıya katılan tarafların bu ligler için teklifleri mevcut haliyle 'kabul edilemez' bulduğu ifade edildi. Kulüpler Dünya Kupası, kulüpler bazında küresel ölçekte yeni bir Şampiyonlar Ligi olacağı; Uluslar Ligi ise, UEFA'nın aynı adlı liginin milli takımlar ölçeğinde yine küreselleştiği bir lig olacağı bir süredir konuşuluyordu. 
 
'Açıklığa kavuşturulmalı' vurgusu 
Planlanan liglerle ilgili yeterli bilgi verilmediği, bunların uluslararası maç takvimine olacak etkileri gibi bir çok sonucun yeterince konuşulmadığı türünde yakınmaları da içeren açıklamada "Daha da ötesi, sportif ve ticari meseleler ile bağlantısı olan her şey açıklığa kavuşturulmalı, profesyonel futbolun paydaşları arasında önceden tartışılmalıdır" denildi. 
 
İsim haklarının patentini aldılar 
UEFA'dan yapılan açıklama, futbolun küresel düzeydeki şekillenmesine yönelik çekincelerini resmi olarak koyması açısından önem taşıyor. Ancak bu açıklamadan önce de konuyla ilgili bir çok girişimin, Avrupa futbolunu yönetenler tarafından gerçekleştirildiği sıklıkla gündeme getirilmişti. UEFA'nın Uluslar Ligi'ne dair isim haklarının patentini hem Avrupa hem de ABD'de alması, bunlardan bir tanesiydi. 
 
Miami'deki FIFA toplantısında konuşulacak 
FIFA'nın yıllardır düzenlediği Kulüpler Dünya Kupası'nı genişleterek, bunu küresel ölçekte yeni bir Şampiyonlar Ligi'ne evriltme isteği bir sır değil. Japonya ve Körfez Ülkeleri'nden yatırımcıların fonlamasıyla oluşturulacak 25 milyar dolarlık bir yeni lig oluşturulacağı uzun süreden beri konuşuluyordu. FIFA'nın gelecek ay Miami'de yapacağı konsey toplantısında önemli konulardan bir tanesinin, kurulması planlanan bu yeni ligler olacağından şüphe duyulmuyor.