UEFA, Avrupa futbolunun kulüpler bazındaki en önemli organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'nde 2024/25 sezonundan itibaren çok büyük bir değişikliğe gitmeyi planlıyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli dünyaca ünlü haber ajansı Associated Press'in ele geçirdiği belgelere göre UEFA'nın hayata geçirmeyi planladığı yeni sistemde gruplarda mücadelede eden 32 takımdan 24'ünün yeri bir sonraki sezon garanti olacak.

Ligdeki sıralamasından bağımsız olarak her yıl 24 takımın doğrudan gruplarda yarışacağı Şampiyonlar Ligi'nde kalan 8 takımın 4'ünü ise bir önceki sezonun UEFA Avrupa Ligi yarı finalistleri oluşturulacak. Söz konusu önerinin UEFA tarafından kabul edilmesi hâlinde eleme turlarından Şampiyonlar Ligi gruplarına kalacak takım sayısı ise 6'dan 4'e düşürülecek.

8 takımlı 4 grup, 14 maç!

Eleme turlarında mücadele edecek takımların tamamının yerel liglerin şampiyonlarından oluşacağı yeni formatta gruplar artık 4 değil, 8'er takımdan oluşacak. Böylece Devler Ligi'ne katılım hakkı elde eden her takım en az 14 maça çıkacak. Maç sayısının artması da UEFA'nın televizyon ve sponsorluklardan elde ettiği gelirleri önemli bir oranda arttıracak.

Bir sonraki sezon turnuvaya doğrudan vize alamayan 8 takımdan 4'ünün UEFA Avrupa Ligi'ne düşürüleceği yeni format, kulüpler arasındaki maddi uçurumu büyütmesi nedeniyle şimdiden büyük tepki çekmeye başladı. Planlanan değişiklikler, Ajax'ın bu sezonki yarı finaline benzer başarıların tekrarını neredeyse imkansız kılıyor.

Yunus DİLBER / Fanatik Dış Haberler