Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) bir dizi değişikliği içeren çalışmasını, kıtanın en büyük kulüpleri başta olmak üzere üyesi olan 232 kulübe gönderdi. Kulüpler bu taslağı resmileştirmek adına Haziran ayında Malta'da yapılacak toplantıya davet edilirken, mektuba yansıyan önemli değişiklikler şöyle:

Avrupa'daki yeni yapılanmada artık, aralarında küme düşme ve yükselmenin olacağı üçlü bir lig olacak. Birinci lig Şampiyonlar Ligi olacak ancak bugünkü gibi 4'er takımdan oluşan sekiz takım yerine 8'er takımdan oluşan 4 ayrı grup olacak.

İlk dört sırayı alanlar ikinci tura yükselecek. Ligleri ilk 6 sırada tamamlayan takımlar gelecek sezonun Şampiyonlar Ligi'ne katılım biletini otomatikman alacaklar.

Dolayısıyla şimdiki sistemde kulüplerin geçmişindeki başarılarının da etki ettiği katılım belirleme yerine güncel performanslar belirleyici olacak.

Yeni sistemin daha yüksek bir sportif kaliteyi ortaya çıkarması beklenirken, buna göre her bir takım bir sezonda en az 14 maç yapacak.

Şampiyonlar Ligi'nin oluşturulması planlanan bu yeni düzenine getirilen en önemli eleştiriyse büyük kulüplerin kayırılması oldu. ECA Başkanı Agnelli'nin aynı zamanda başkanı olduğu Juventus gibi büyük ekiplerin sistemden kârlı çıkacağı, ligin kapılarının küçük ekiplere iyice kapanacağı belirtiliyor.

Daha geniş kapsamlı bir Avrupa mücadelesini öngören yeni biçimlenmenin kaçınılmaz olarak ülke liglerini etkileyeceğine de dikkat çekiliyor. Bu bağlamda kulüplerin, Şampiyonlar Ligi'nde en iyi halleriyle var olmak isteyecekleri için ülke liglerine bir nevi B takımıyla katılmaları gibi bir durumun ortaya çıkabileceğine de işaret ediliyor.

(Skorer)