Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Galatasaray Kulübü mayıs ayı olağan divan kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Uzun süre sonra kulübün mali yapısıyla ilgili sunum yapan başkan yardımcısı Kaan Kançal, sarı-kırmızılıların borcunun 31 Aralık 2020 itibarıyla 2 milyar 162 milyon lira olduğunu söyledi.

Kulübün mali yapısının koronavirüs salgınından etkilendiğini aktaran Kançal, buna rağmen Galatasaray Spor Kulübü Derneğinde mali disiplini sağladıklarını dile getirdi. Sarı-kırmızılı kulübün başkan yardımcısı, toplam borçla ilgili açıklamada bulunarak, "Galatasaray’ımızın 31 Aralık 2020 itibarıyla borcu, sizin deyiminizle borç-alacak farkı, 2 milyar 162 milyon lira. Bizim faaliyet kitapçığımızda toplam yükümlülükler 2 milyar 700 milyon lira olarak görünüyor. Bu toplam borç anlamına gelmiyor. Toplam yükümlülüklerin içinde bizim vadesi gelmemiş, tahsil edeceğimiz alacaklarımız da var. Şöyle bir hataya düşülüyor. Faaliyet kitabı açılıyor ve konsolide rakamda 2 milyar küsür lira borç görünüyor. Sonra bir de Sportif AŞ’nin mali tablosunda 2 milyar küsür görülüyor. Halbuki konsolidenin içinde sportif de var. Bu iki rakam toplanıp Galatasaray’ın 4 milyar küsür borcu olduğu sonucuna varılıyor. Ondan sonra bizim telefonlarımızı durmuyor." diye konuştu.

  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Aralık 2019’da yapılandırma anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Kançal, şunları kaydetti:  "Yapılandırmanın mali tablolardaki pozitif etkisini gördük. Ancak salgın nedeniyle nakit akışımız bozuldu. 2020’de bırakın yapılandırma anlaşmasının şartlarına uymak faizlerini bile ödeyemedik. Bizim için ikinci bir yapılandırma anlaşması imzalamak zorunluluk oldu. Mart 2020’de ikinci anlaşmayı imzaladık ama yürürlüğe girmedi. Ondan sonra 28 Mayıs 2021’de yürürlüğe girdi. Bir takım ön koşullar vardı. Sıkıntılı bir süreç yaşadık. Yapılandırmamızı tamamladık. Bunun şartları, 1 milyar 200 milyon lira yeniden finansa ettiğimiz borcumuzu, üzerini ödeyemediğimiz 300 milyon lira faiz ve vadesi geçmiş borçlarımızı ödemek kaydıyla 700 milyon lira ilave kredi kullandık. Dolayısıyla 2 milyar 200 milyon lirayı 9 yıl yapılandırdık. Bunun ilk faiz ödemesi 31 Mayıs 2022’de yapılacak. İlk ana para ödemesi de 31 Mayıs 2023’te olacak. Bu yapılandırmayla ödemekle yükümlü olduğumuz borçlarımızla ilgili nakit akıştan kaynaklanan temerrüde düşme riskimiz azaldı. İkinci olarak finansman ve faiz giderlerimiz bitti. Artık lira kredi faizlerini fahiş kullanmayacağız. Piyasanın şartları neyse o olacak. Uzun vadede yüz binlerce lira tasarrufumuz olacak. Artık Galatasaray’ın kur farkı zararı bitmiştir. Temditli olan gelirlerimiz de açıldı. Bankalar ise bizden matematiğe uygun olmayan popülist harcamaları yapmamamızı istiyorlar. Bu yapılandırma anlaşması kulübümüz için hayırlı olmuştur. Bu anlaşmayı imzalamasaydık bizim ödemekle yükümlü olduğumuz ana para ve faizimiz 1 milyar 104 milyon liraydı. Bu yapılandırma anlaşmasını imzalamamız bir keyfiyet değil zorunluluktur. Umarım bundan sonra bu yapılandırma anlaşmasına uyulur."

'Dönemimizde futbolda 4, toplamda 30 üzeri kupa kazandık'

  İdari bölüm ve sportif başarılarla ilgili birkaç şeyi gündeme getiren Kançal, "Dönemimizde futbolda 4, toplamda 30 üzeri kupa kazandık. Bu bir yönetim dönemi için rekor. Olimpiyatlara kulübümüz açısından en yüksek sayıda sporcu gönderdik. Pandemi öncesi stadımızda rekor doluluk oranına ve en yüksek gişe hasılat seviyesini yakaladık. Taraftarın kulübe ilgisi arttı." ifadelerini kullandı.

Galatasaray Mağazacılık AŞ’nin ciroda tüm zamanların rekorunu kırdığını anlatan Kaan Kançal, 2019’dan itibaren kulübü zarara uğratan uygulamaların önüne geçildiğini belirterek, "Galatasaray’da artık karda yürüyüp izini belli etmeme dönemi bitmiştir." dedi.