Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) tarafından, sporda şiddet olaylarını önlemeye yardımcı olmak amacıyla ''Tribün Liderliği'' kursu açacak.
BESYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Reşat Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporda yaşanan şiddet olaylarının son dönemlerde had safhaya ulaştığını, bu durumun spor seyir zevkini ortadan kaldırdığını ifade etti.
Sporda şiddetin giderek yayıldığını, hatta okul maçlarında bile bıçaklı-sopalı olayların çıktığını vurgulayan Kartal, yüksek okul olarak ''Tribün Liderliği'' kursu açacaklarını ve bununla ilgili tüm kulüplere bilgi amaçlı yazı göndereceklerini bildirdi.

-ANTRENÖR-SPORCU DAVRANIŞLARI-

Tribünlere yansıyan sporda şiddet olaylarını tetikleyen unsurlar arasında antrenör ve sporcu davranışlarının da yattığını, bazı teknik adamların galip gelindiğindeki coşkusu ya da mağlup olunduğu haldeki yüz ifadesi ve tepkilerinin tribüne yansıdığını söyledi.
Saha içinde agresif tutumdaki futbolcuların da tribünleri tahrik ettiğini kaydeden Kartal, ikinci şiddet unsurunun ise ''menfaat şebekeleri'' olduğunu iddia etti.
Sahadaki sonuç ne olursa olsun menfaat şebekelerinin tribündeki şiddeti artırdığını savunan Kartal, parayla tutulmuş eğitimsiz kişilere tribünde liderlik yaptırıldığını, bu kişilerin de zorla gruplar oluşturarak belirli bir kesimi etki altına aldığını öne sürdü.

-''LİDERLERİ EĞİTMEYE TALİBİZ''-

ADÜ olarak yaptıkları bir araştırmada, tribün liderlerinin ''birilerine meyilli kişiler'' olduklarının saptandığını belirten Kartal, şöyle konuştu:
''Eğitim seviyesi düşük, kulübüne olan sevgi ruhundan uzak kişiler tribün liderliği yapıyor. Bu kişiler milli maçta bile kendi menfaatleri doğrultusunda hareket edebiliyor. Bunu yapanlar ancak hain, cahil ve menfaatperest kişilerdir. Bu kişiler psikolojik rahatsızlık yaratıyor. Toplum psikolojisinden etkilenen bu kişiler şiddeti körüklüyor.
Biz ADÜ olarak tribün liderlerini eğitmeye talibiz. İki gün sürecek kurslarla verilecek belge sonucu 'belgeli tribün liderleri' ortaya çıkaracağız. Bu kursa katılacakları kulüpler belirleyecek. Kursun şartı en az lise mezunu, iş sahibi olmak ve tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu almak. Şu anda bakıldığında tribün lideri konumundakilerin sabıka dosyalarının da kabarık olduğu görülecektir. Bu tabii ki herkesi kapsamıyor.''

-TRİBÜN LİDERLERİ SORUMLULUK ÜSTLENECEK-

Belgeli tribün liderlerinin emniyet tarafından bilineceğini, bu kişilerin sorumlukları üstleneceklerini ifade eden Kartal, bu kişileri ayrıca yönetici, sporcu, antrenör, basın mensubunun da yakından tanıyacağını kaydetti.
Bu kurslarda spor psikologlarının, kural bilgisi hocaların, sosyologların dersler vereceğini söyleyen Kartal, ''Tribünde sağlıklı, eğitimli liderler olursa şiddet yarı yarıya azalır. Bizim iddiamız sporda şiddetin önlenmesinde eğitimli tribün liderleri şarttır'' diye konuştu.
Kartal, eğitimli tribün liderleri sayesinde olayların, saha kapatmaların, para cezalarının, puan kayıplarının azalacağını, kulüplerin imaj kaybının önleneceğini savundu.

-HER KESİMDEN DESTEK ŞART-

Yrd. Doç. Dr. Reşat Kartal, sporda şiddetin önüne geçmekte öncelikle kulüp yöneticilerinin sorumluluğunun büyük olduğunu vurguladı.
Bazı maçlarda emniyet tedbirlerinin işe yaramadığını, il spor güvenlik kurullarının aldığı kararlara da uyulmadığını belirten Kartal, ''Bu toplantılara tribün liderleri de çağrılmalı. Maçın oynandığı gün, farklı kesimlerde Türkiye'nin hassas günleri olabilir. Taraftar o konuda da bilgilendirilmeli. Bilgisiz taraftar, şiddetin baş unsurudur. ADÜ olarak Türkiye'de bir ilki başlatacağız. Her kesimin desteğine ihtiyaç duyuyoruz'' diyerek sözlerini tamamladı.