İMKB"de 1 Ekim"den itibaren yeni bir dönem başlıyor. Aralarında Orhan Gencebay"ın da bulunduğu 153 kişinin işlem yasağını kaldıran SPK, borsada olağanüstü önlemler aldı

Anayasa paketinin kabul edilmesiyle birlikte rekor üstüne rekor kıran borsada, 1 Ekim"den itibaren yeni bir dönem başlıyor. 1 Ekim"den itibaren bugüne kadar işlem yasağı getirilen 153 gerçek ve tüzel kişinin "işlem yasağını" kaldıran Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), manipülasyon ve spekülasyonlar için olağanüstü önlemler aldı.

Önlemlerle ilgili test çalışmaları olumlu sonuçlandı. 1 Ekim"den itibaren, borsadaki manipülatif işlemlerde anlık müdahaleye geçilecek. Yani piyasa bozucu işlemler daha oluşum esnasında engellenecek. Bu tür işlemlere karşı da, hem aracı kurumlar hem de yatırımcılar aynı anda uyarılacak. Aynı tarih itibariyle, piyasa bozucu işlemlere karşı da ağır cezalar verilecek.

PORTFÖYÜ OLAN GAZETECİLERE CEZA

SPK"nın piyasa bozucu işlemlere karşı aldığı bazı tedbirler şöyle:

• Piyasa bozucu işlemlere karşı anlık müdahale yapılacak.

• Tespit edilen manipülatif işlemlere karşı portmortem yasağı konulacak ve suç duyurusunda bulunulacak.

• Şirket ve kişi bazında brüt takas uygulanacak.

• Şüpheli işlemlere karşı aracı kurumlar ve yatırımcılar "anında" sözlü olarak uyarılacak.

• Hisse senetleri A, B ve C gruplarına ayrılacak.

• Yurt dışı gözetim ve denetim kuruluşları ile işbirliği yapılarak, yurt dışı merkezli alım ve satımlar da anında tespit edilecek.

• Spot piyasada ve vadeli portmortem piyasalarında birlikte manipülatif işlem yapmaya çalışanlar da tespit edilerek anında cezalandırılacak.

• İMKB tahvil ve bono piyasası işlemleri de gözetim kapsamına alınacak.

• 1 Ekim"den itibaren, portföyü olan gazetecilere yönelik de ceza işlemlerine başlanacak. SPK, kısa bir süre önce yayınları ile piyasayı etkileyen ve porföyü bulunan gazetecileri çay içmeye çağırarak dolaylı uyarıda bulunmuştu.

Kimlerin yasağı kalkıyor?

SPK"nın getirdiği afla birlikte 1 Ekim"den itibaren, 153 gerçek ve tüzel kişinin işlem yasağı kalkıyor. Bu kişiler arasında, Mecnur Çolak, Orhan Gencebay, Gökhan Şükür ve Davit Eskinazi de bulunuyor. Söz konusu kişilerin borsaya geri dönmesi, SPK ve İMKB"de tedirginliğe neden olsa da, SPK kaynakları manipülasyon işlemler için her türlü tedbirin alındığını, bu tür işlem yapmaya çalışanların anında müdahale edileceğini bildirdiler.

Hazine"yi sokak lambası çarptı

Enerji dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden önce alınan sokak, cadde ve trafik lambalarının aydınlatılması giderlerinin Hazine tarafından karşılanmasına ilişkin karar pahalıya patladı. Karara göre Hazine, 2009-2015 tarihleri arasında söz konusu giderleri dağıtım şirketlerine ödeyecek. Bu kapsamda ilk fatura da 2009 yılı için geldi. Bu çerçevede Hazine"ye dağıtım şirketlerinden tam 484.6 milyon liralık fatura gönderildi. Hazine de elektrik faturasını ödedi. Ancak yüklü elektrik faturası, Hazine"yi rahatsız etti. Şimdi Hazine, elektrik faturasında da "mali disiplin" uygulamanın yollarını arıyor.

Rekor büyüme Maliye"ye kazandırdı

Yılın ilk yarısında hedefin üzerinde çıkan büyüme rakamları ve siyasi istikrarla, faizlerin düşmesi Maliye Bakanlığı"nın kasasını doldurdu. 2011 yılı bütçe büyüklüklerine ilişkin hazırlıklarını sürdüren Maliye, 2010 yılı bütçe büyüklüklerini de revize etti. 8 aylık verilere göre, 2010 yılı vergi gelirlerinde 17 milyar lira hedefin üzerinde tahsilat yapılacağı tahmin edildi. Faizlerin beklentinin altında seyretmesiyle faiz ödemelerinde yaklaşık 5 milyar liralık tahsilat sağlanacak. Böylece, Maliye bu yıl 22 milyar liralık ek kaynak elde edecek.

Yabancı yatırımcı Kemal Bey"le randevusunu iptal etti

Anayasa paketine yüzde 58 oranında evet çıkması, CHP Lideri Kemal Kılaçdaroğlu"na olan ilginin de azalmasına neden oldu. Referandum öncesi, Kılıçdaroğlu ile görüşmek için "torpil" arayan yerli ve yabancı yatırımcılar, küskün bürokratlar ve medya mensupları randevu taleplerini askıya aldı. Sandıktan evet çıkmasının yatırımcılara ve bürokratlara yansımaları şöyle:

YATIRIMCILAR: Sandıktan "güçlü evet" çıkması yerli ve yabancı yatırımcıları etkiledi. Randevu için kuyruğa giren yatırımcılar, randevu taleplerini askıya almaya başladı.

BÜROKRATLAR: Referandum öncesinde Kılıçdaroğlu"na

“Sayın Başbakanım” diye hitap ederek CHP yönetimi ile yakın temas kurmak isteyen küskün bürokratlar da büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bürokratları en çok Kılıçdaroğlu"nun oy kullanmaması etkiledi.

MEDYA: Referandum sonuçları, medya mensuplarını da etkiledi. Kılıçdaroğlu"na açık açık destek vereceğini ilan eden Ankara"daki gazeteciler, bu desteklerini gözden geçirmeye başladı.

ODA BAŞKANLARI: 2011 yılında yapılacak genel seçimlerde CHP"den milletvekili adayı olmayı planlayan oda başkanları, CHP"den uzak durmaya başladı.

Adabank"a üç gizemli talip

BDDK"nın vetosu nedeniyle ilk iki ihalesi iptal edilen Adabank"ta geri sayım başladı. TMSF"nin üçüncü kez satışa çıkardığı Uzan Grubu"nun eski bankasının ihalesi 19 Ekim"de yapılacak. Yatırımcıların 1 Ekim"e kadar şartname alması gerekiyor. Bugüne kadar üç aracı şirketin şartname aldığı bildirildi. Aracı şirketler, kimler adına hareket ettiklerini açıklamadı. Bu nedenle, üç ayrı grup Adabank"ın gizli damatları olarak nitelendiriliyor. Damat adayları arasında geçtiğimiz günlerde gündeme geldiği gibi, İsrail ve İranlı bankalar bulunmuyor. İhale gününe kadar taliplerin sayısının artması beklenirken, adaylar önce TMSF"den ön yeterlilik alacaklar. İhaleyi kazananın ise muhammen bedel olan 90 milyon doların yanı sıra 300 milyon dolarlık yatırım için de para hazırlaması gerekiyor. Çünkü BDDK, ihaleyi alandan, 300 milyon dolarlık sermaye isteyecek.

Uykuları kaçıran ajandada beş Maliye"ci ismi

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ve Deniz Albay İ.S."nin kontrolünde faaliyet gösterdiği öne sürülen fuhuş çetesinin ajandasında, 23 üst düzey bürokratın isminin çıkması, ekonomi bürokrasinin ilk gündem maddesi haline geldi. Birçok bürokrat ajandadan çıkan listenin peşine düşerken, kulislerde listede kimlerin olduğuna ilişkin dedikodular yapılmaya başladı. Bazı ekonomi kurumları da olayla ilgili inceleme başlattı. Kulislerde dolaşan bilgilere göre ise ajandadan çıkan 23 bürokratın 5"i Maliye Bakanlığı"nda görev yapan denetim elemanlarından oluşuyor. Listede, iki hesap uzmanı, iki kontrolör ve bir müfettişin ismi yer alıyor. Maliye Bakanlığı"nın dışında, Gümrük Müsteşarlığı"ndan 4, Yüksek Denetleme Kurulu"ndan 1, Sayıştay Başkanlığı"ndan 3, DPT 2, Dış Ticaret Müsteşarlığı"ndan da 2 denetim elemanı ile bürokratın ismi listede. (Star Gazetesi)