Federal Meclis milletvekili Aydan Özoğuz, SPD’nin genel başkan yardımcılığına seçilen ilk Türk kökenli ismi oldu. SPD’nin ikinci kez genel başkanlığına seçilen Sigmar Gabriel ise yeni bir çağ başlatılması gerektiğini belirtirken, “Bu çağ sosyal demokratların çağı olacak” dedi. 2013 seçimlerinden sonra SPD’nin müstakbel ortağının Yeşiller olacağı da açıklık kazandı.

Seçimden sonra Türk gazetecilere yaptığı açıklamada Özoğuz, gerçekten de beklemediği kadar iyi bir sonuç aldığını belirterek, “Böyle bir konuma gelmem gerçekten büyük bir adım, bu kadar desteklenmem beni çok sevindiriyor, mutluyum” dedi. Öncelikli görevinin uyum konusunu aşmak olduğunu söyleyen Özoğuz, “Göçmen gençlere sinyal vermek istiyorum. Bakın kapılar açık, sizin için açanlar var, benim gibi. Bu tabii ki, gençlere moral verebilir” dedi.

Kimdir ?

Aydan Özoğuz, 1967’de Almanya’nın Hamburg kentinde doğdu. İngiliz ve İspanyol Filolojisi öğrenimi gördü. 1989 yılında Alman vatandaşlığına geçti ve 1994 yılından itibaren Körber Vakfı’nda çalıştı. Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekilli oldu. 2009 yılındaki genel seçimlerde de Federal Meclis milletvekili seçildi. Hamburg Eyaleti İçişleri Senatörü Michael Neumann ile evli olan Aydan Özoğuz, bir kız çocuğu annesi. Özoğuz’un iki erkek kardeşinin internette Muslim Markt adlı bir siteleri bulunduğu ve buradan İsrail aleyhine yayınlar yapıldığı iddia edilmişti. Özoğuz, Athena Grubu’ndan Gökhan ve Hakan’ın kuzenleri.

Hürriyet