Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında çok sayıda devlet erkanı katıldı. Anıtkabir'deki törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile çok sayıda devlet erkanı hazır bulundu.

Devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Atatürk'ün mozolesinin önüne geldi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, mozoleye çelenk koymasının ardından, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ardından, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçildi. Cumhurbaşkanı Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Gül, deftere şunları yazdı: "Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin 86. yıl dönümüne ulaşmasının gururunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Milletimizin bağımsızlığından ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini tüm dünyaya ilan eden Cumhuriyet, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri alma kararlılığımızın da göstergesi olmuştur. Cumhuriyetle yönünü belirleyen ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefini gerçekleştirmek için 86 yıldır büyük çaba gösteren Türkiye, yoluna kararlılıkla devam etmektedir. Bugün, dünyada sözü dinlenir, etkin ve güçlü bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız. Türkiye, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafe kat etmiş, uluslararası başarılar, dünya barışına ve istikrara yaptığı katkılarla tüm dünyanın saygısını kazanmıştır. Türkiye, eksikliklerini hızla tamamlayarak gelişimini kesintisiz sürdürecektir. Cumhuriyeti yeni eserlerle güçlendirmeye, çağdaş dünyadaki gelişmeleri izlemeye, demokratikleşmemizi sürdürmeye ve gelecek nesillere daha müreffeh, daha güçlü bir ülke bırakmaya kararlıyız. Bu süreçte 'Yurtta sulh, dünyada sulh' ilkeniz bizlere yol göstermeye devam edecektir. Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Anıtkabir'deki törenin ardından, TBMM'ye geçen Gül, burada kutlamaları kabul etti./yeni şafak