4/B kapsamında çalışan 190 bin sözleşmeliye memur olma hakkı verildi. Belediye, TRT ve üniversitelerdeki sözleşmeliler kapsam dışı. Memur olanlar yer değiştirme hakkına kavuşacak. Böylece aileler buluşacak.
 
Kamuda sözleşmeli personel olarak çalışan yaklaşık 190 bin kişi memur kadrosuna geçiş hakkı kazandı. Memur kadrosuna geçen doktor, hemşire ve sağlık personeliyle öğretmenler ilk kez "yer değiştirme hakkı"na kavuşacak. Memur olduktan sonra zorunlu çalışma alanı dışında başka illere atanabilecekler. Yeni düzenleme, yer değiştirme hakkı olmadığı için evlenemeyen ya da evliliklerine son vermek zorunda kalan on binlerce sözleşmelinin evliliğini kurtaracak.
 
30 gün içinde başvurun
 
Sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanmasını öngören "Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme memur olma hakkı verirken tercihi sözleşmelilere bırakıyor. Buna göre 4 Haziran 2011 tarihi itibariyle sözleşmeli olarak çalışanlar, 30 gün içerisinde başvuruda bulunmaları halinde bu haktan yararlanacaklar. Kurumlar da en geç 60 gün içinde atama işlemini tamamlayacak. Sözleşmelinin çalıştığı süre aylık derece ve kademesine yansıtılacak.
 
Öğretmenler sevinecek
 
Düzenleme sözleşmeli öğretmenler, temininde güçlük bulunan sağlık personeli kapsamında yer değiştirme hakkı olmaksızın belli bölgelerde görev verilen doktor, hemşire, laborant gibi sağlık çalışanları, çeşitli bakanlık ve kurumlardaki mühendis veya teknik kadrolardaki personel, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanları kapsıyor. Düzenlemeyle yaklaşık 190 bin sözleşmelinin memur olma yolu açılmış oldu.
 
4/B devam edecek
 
Düzenleme 4/B düzenlemesini ortadan kaldırmıyor. Sadece geçici bir maddeyle mevcut çalışanlara memur olma hakkı veriyor. Dolayısıyla bundan sonra devletin alacağı sözleşmeli personel bu düzenlemeden yararlanamayacak. Önümüzdeki günlerde atanmayı bekleyen 15 bin sözleşmeli öğretmen ve sağlık personeli kapsam dışında kaldı. Ayrıca belediyelerle TRT’de çalışan sözleşmelilerle kısmı zamanlı ve proje bazlı üniversitelerde çalışan araştırmacılar ve kurumlardaki kısmı zamanlı avukatlar memurluğa geçemeyecek.
 
Maaşlar düşecek  yasaklı kalkacak
 
Sözleşmeli personelin maaşları sözleşmeye göre belirlendiği için birçoğu memurlardan daha yüksek maaş alıyordu. Kendi isteğiyle memurluğa geçen özellikle yeni sözleşmelilerin maaşında bir miktar düşüş olacak. Buna karşılık özellikle öğretmen, doktor ve sağlıkçılar "yer değiştirme yasağı"ndan kurtulacak.