26 yaşından küçük ve terhisinin üzerinden 3 yıl geçmeyen herkes, sözleşmeli er olabilecek. Görevde iki yılını dolduranlar ise onbaşılığa terfi edebilecek.

Türkiye'nin günlerdir merakla beklediği sözleşmeli er taslağı, önceki gün Başbakanlık'a gönderildi. Eğer taslak kabul edilirse önce Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek, sonra da yasalaşması için Meclis'e sunulacak. Peki onbinlerce kişiyi ilgilendiren o taslakta neler var. Bu sorunun yanıtına TAKVİM ulaştı. İşte Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslaktaki maddeler:

DİSİPLİN CEZASINA DİKKAT
Sözleşmeli er olabilmek için 26 yaşından küçük olmak gerekecek.
Askerliğini erbaş/er olarak tamamlayan ve terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmeyen kişiler, sözleşmeli er olarak başvurabilecek.

Adaylar ön sözleşme yapılarak eğitime alınacak. Eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, 4 yıldan fazla olmamak kaydıyla en az 3 yıllık sözleşme yapılacak.

Sözleşmeler, personelin 29 yaşını bitirdiği yılın sonuna kadar uzatılabilecek.
Taslak kapsamında terfi de olacak. En az iki yılını tamamlayan personel sözleşmeli onbaşılığa, burada da en az iki yılını tamamlayan personel sözleşmeli çavuşluğa terfi ettirilecek.
Sözleşmeli er adaylarının ön sözleşme dönemindeki, iaşe ve ibateleri devlet tarafından karşılanacak.
Ancak disiplin nedeniyle görevine son verilen personelden devletçe yapılan masraf, faizi ile birlikte geri alınacak.

KESİNTİSİZ İKRAMİYE VERİLECEK
İşe başlayacak olan komando sözleşmeli er, brüt bin 579 TL maaş alacak. Ancak sözleşmeli erbaş/erlere tayin bedeli verilmeyecek.

Sözleşmeli erbaş/erler uçuş, paraşüt, denizaltı, dalgıç ve kurbağa adam hizmetlerinde de görevlendirilecek. Bu personele yüzde 30 tutarında ek görev tazminatı da ödenecek.
Sözleşmeli erlikten ayrılanlara, ikramiye de ödenecek! Personelin görevden ayrıldığı tarihte almakta olduğu net maaş tutarının 8 katı, toplam hizmet yılı ile çarpılacak. Ayrıca ikramiyelerden, damga vergisi hariç hiçbir kesinti yapılmayacak.