Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) birinci dönem sözleşmeli er başvuruları tamamlandı. 5 bin 103 sözleşmeli er alımı için yapılan ilana 14 bin 500 başvuru yapıldı. TSK, ikinci dönem için ise 10 bin 659 sözleşmeli er alımı için ilana çıktı.
 
Hükümetin, terörle mücadeleyi etkinleştirmek için hayata geçirdiği sözleşmeli er projesine rekor düzeyde başvuru yapıldı.Kara KuvvetleriKomutanlığı, sözleşmeli er düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından, birinci dönem sözleşmeli er alımı için Temmuz ayında ilana çıkmıştı. İlanda, toplam 5 bin 103 sözleşmeli er alınacağı duyuruldu. Birinci dönem sözleşmeli er alımına başvuru süresi doldu. İnternet üzerinden yapılan başvurularda tam 14 bin 500 kişi sözleşmeli er olmak için müracaat etti. Başvurular üzerinden, kriterleri taşıyan 6 bin kişi bulundu. 6 bin kişinin evrakları değerlendirilerek, mülakat için çağrıda bulunuldu. Mülakatta fizik ve kondüsyon gibi kriterlere bakılacak.
 
Daha önce, 2011 yılı içinde 5 bin sözleşmeli er alınması planlanmıştı. Ancak, artanterörolayları nedeniyle sayının arttırılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, birinci dönem sözleşmeli er alımı başvurularının sona ermesinin ardından ikinci dönem için ilana çıkıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 7 Eylül’de ilan edilen ikinci dönem sözleşmeli er alımı kapsamında 10 bin 659 kişi alınacak. İkinci dönem sözleşmeli er alımlarına ise ilk 10 günlük süreçte yaklaşık 3 bin başvuru yapıldı. Başvurular 21 Ekim tarihine kadar sürecek.
 
2 bin lira maaş alacaklar
 
SÖZLEŞMELİ er alımı için hazırlanan tanıtım broşürlerinde, erlerin özlük hakları, görev yerleri hakkında da bilgiler verildi. Buna göre, sözleşmeli erler sınavsız olarak işe alınacaklar. İlköğretim mezunları da sözleşmeli er için başvuruda bulunacak. Sadece mülakata tabi tutulacaklar. Sözleşmeli er olmasına karar verilen kişilere üç ay terör eğitimi verilecek. Bu eğitimin ardından da sınır illerine gönderilecekler. Sözleşmeli erler, tazminat ile birlikte ortalama olarak 2 bin lira maaş alacak. Başvuruda bulunacak adayların, 26 yaşından gün almamış olması ve terhislerinin üzerinden üç yıl geçmemiş olması gerekiyor. Sözleşmeli erlere, görevlerinin sonunda kıdem tazminatı da ödenecek. Sözleşmeli erler aynı zamanda sigortalı da olacaklar.
 
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sözleşmeli er alımlarına ilişkin hazırladığı broşürlerde “Cesaretle atılan ilk adımlar büyük başarıların müjdecisidir. Sizleri bekliyoruz” sloganı kullanıldı.