Kasım ayında ihalesi yapılan 3. nesil mobil iletişim hizmetleri imtiyaz sözleşmeleri imzalandı. Bu sayede devletin kasasına 2 milyar lira girdi.

İmza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, para için operatörlere hem teşekkür etti hem de fırça attı.

Operatörleri ve sektör temsilcilerini adil rekabet konusunda sert bir dille uyaran Yıldırım, “Herkesin yiyeceği ekmek var. Herkese bu dünyada nasip gark olmuştur. Yeter ki nasibi arayalım. Başkasının ekmeğine göz dikerseniz o size de fayda getirmez. Birbirimizi yemeye değil birbirimizle dayanışma içinde hem herkesin yaşamasını sağlayacak hem de Türkiye"nin bilgi toplumuna emin adımlarla gitmesine katkı sağlayacağız. Eğer siz bunu kendi başınıza yaparsanız başımız gözümüz üstünde yeriniz var. Eğer yapmak istemezseniz bunu size yaptıracak elimizde araçlarımız var. Güzel kardeş kardeş çalışalım. Birbirimize rahatsızlık vermeyelim” dedi.

Cep telefonlarında hızlı ve mobil internet hizmetlerinin yanı sıra görüntülü konuşma olanağı da sağlayan 3. nesil (3G) hizmetleri için son adım da atıldı. 20 yıl süreli A, B ve C lisanslarına ilişkin imtiyaz sözleşmeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Turkcell, Vodafone ve Avea arasında imzalandı.

Operatörlere büyük yük getirmeden aynı zamanda devletin de 2 milyar TL gelir elde ettiğini belirten Yıldırım, ar-ge şartı, yüzde 40 yerli yazılım şartı gibi istihdamı arttıracak şartname koşullarının da kriz ortamında ekonomiyi rahatlatacağını vurguladı.

Temmuz"da başlıyor

BTK"nın 28 Kasım"da gerçekleştirdiği IMT-2000/UMTS hizmet ve altyapılarının yetkilendirilmesine ilişkin ihalede A tipi lisans 358 milyon Euro+KDV"ye Turkcell"e; B tipi lisans 250 milyon Euro+KDV"ye Vodafone"a; C tipi lisans da 214 milyon Euro+KDV"ye Türk Telekom iştiraki Avea"ya verilmişti.

İhalenin toplam bedeli KDV dahil 970 milyon Euro"yu buldu. Temsili çeklerin Bakan Yıldırım"a sunulduğu programda Turkcell 422 milyon Euro, Vodafone 295 milyon Euro, Avea ise 252 milyon Euro ödeme yaptı.

Bakan Yıldırım operatörlerin genel müdürlerinden çekleri kabul ederken “Tayfun Bey para yattı mı kontrol ettiniz mi?, Bu parayla Sakarya Mekece yolunu bitirebiliriz, Allah sizlere zeval vermesin" şeklinde espriler yaptı.

Üç operatörün eş zamanlı olarak üç ay sonra yani Temmuz ayında 3G hizmetlerini sunmaya başlamaları planlanıyor.

3G"yi denedi!

Bakan Yıldırım törenin ardından operatörlerin stantlarına geçerek 3G ile görüntülü konuşmalar yaptı. İstanbul"da bulunan sektör muhabirleri ile görüntülü konuşan ve sorularını yanıtlayan Yıldırım “Trafikte hız felakettir, iletişimde hız berekettir” mesajı verdi.

Yıldırım genel olarak esprili geçen sohbetinde torunlarını özlediği zaman kendisinin de 3G ile görüntülü konuşma yapacağını, ama sürekli birileri ile yüz yüze telefonla görüşmenin gizlilik açısından sakıncalı olacağını söyledi. Avea"nın standında 3G kamerasını inceleyen Yıldırım “İnsanlar zaten paranoya yapmışlar bir de biri bizi izliyor çıkarmayın” diye espri yaptı.

Hürriyet