Son filmi Yaşamın Kıyısında'nın Londra'daki galasında konuşan Fatih Akın, daha önce söylediği Türkiye'de askerlik yapmayacağı yönündeki sözlerinin arkasında durdu.

Duvara Karşı filmiyle Altın Ayı ödülü kazanan, İstanbul Hatırası belgeseliyle dikkatleri bir kez daha üzerine çeken Fatih Akın, son filmi Yaşamın Kıyısında'nın Avrupa'daki tanıtımlarına devam ediyor. Akın filmini son olarak İngiltere'nin başkenti Londra'da tanıttı. Kalabalık bir seyirci kitlesinin katıldığı galanın ardından Akın, seyircilerin filmle ve kendisiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Fatih Akın, bir seyircinin "Daha önce bir gazeteye askerlik yapmak istemediğinizi belirten bir açıklama yapmıştınız ancak daha sonra bu açıklamayı yumuşattınız. Peki ama neden?" diye sorması üzerine, İsviçre basınına yaptığı söz konusu açıklamanın arkasında durduğunu söyledi.

"BAZI SİNEMALAR FİLMİ YAYINLAMAK İSTEMEDİ"

Genç yönetmen, söz konusu ifadelerin İsviçre basınında yayınlanmasının ve Türkiye'de de yankı bulmasının üzerine Türkiye'deki yapımcısından bir telefon aldığını ve kendisine, sarfettiği sözlerin sorun çıkardığının aktarıldığını söyledi.

Akın, bazı sinemaların filmini göstermeyi reddetmesi üzerine ikinci bir açıklamanın yapıldığını ifade etti. Fatih Akın "Ancak ikinci ifademde de aslına bakarsanız aynı şeyleri söyledim. Bu benim için sadece bir kağıttır. Yine sorsanız yine söylerim" dedi.

NE DEMİŞTİ?

Fatih Akın, İsviçre'deki Basler Zeitung gazetesinin kültür ilavesine yaptığı açıklamada "Ben Türkiye'de askerlik yapmak zorundayım. Ama bunu istemiyorum. Zorlama olursa vatandaşlıktan çıkarım. Ben elime silah almaktansa bir parça kağıttan feragat etmeyi tercih ederim. Tabi bu benim kimliğim elimden alınıyor anlamına gelmez" demişti.

(ANKA)