Yapı yaklaşık birim maliyetlerinde bu yıl bir ilk yaşanarak üçüncü kez düzenleme yapıldı. İlk Tebliğ 18.01.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış sonrasında Resmi Gazetenin 21 Haziran’da yayımlanan ikinci tebliğ ile birim metrekare fiyatları güncellenmişti. Resmi Gazetenin 13.09.2022 tarihinden yayımlanan tebliği ile yeniden bir artışa gidilerek üçüncü tebliğ yayımlanmış oldu. 
Son tebliğ ile belirlenen fiyatlar 01.07.2022 tarihinden itibaren geçerli olacak.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 13 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan "Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında kullanılacak 2022/3 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ"e göre en düşük maliyetli yapı grubu olan gölgelik, çardak, basit kümes ve geçici kullanımı olan küçük yapıların bedeli KDV hariç 650 TL/m2’ye çıktı. Böylece Şubat ayında 425 TL/m2 olan bu fiyatın 7 ay sonra 650 TL/m2’ye yükselmesi ile yıl içinde ilave yüzde 53’lık bir artış olduğunu göstermiş oldu. 
Tebliğ ile Katma Değer Vergisi (KDV) hariç, genel giderler yüzde 15 ile yüklenici karı yüzde 10 dahil edilerek hesaplanan inşaat yapıları yaklaşık birim maliyetlerinin, bu yıl için geçerli olmak üzere en düşük 650 lira, en yüksek 12 bin 150 lira olduğu belirlenmiş oldu. Yayımlanan son tebliğle geçen yıla göre artış yüzde 154'ü geçmiş oldu. Tebliğe göre 3. Sınıf (B) Grubu kapsamında olan ve yapı yüksekliği 21.50 metreden az olan konutlara ilişkin rakam ise 2021 yılında m2 başına 1.800 TL’den Ocak ayında önce 3 bin liraya, Haziran ayında 4 bin 275 lira ve son olarak 4 bin 650 lira olarak belirlenmiş oldu. 
ZAM OLARAK YORUMLANMAMALI 
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Erbil Gökhan Sözeri, inşaat maliyetlerinin yıl içinde beklenmedik artışı sonrasında Bakanlığın bu yıl bir ilki gerçekleştirerek “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında kullanılacak . Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ”i ikinci kez güncellediğini belirtti. Tebliğin inşaat yapımında bir referans niteliğinde olduğunu ve resmi birçok hesaplamalarda da kullanıldığını, Tebliğde fiyatların güncellenmesinin bir zam şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirten Başkan Sözeri, güncellemenin yıl içinde meydana gelen inşaat maliyetlerindeki ani artışın metrekare birim inşaat maliyetlerine yansıması olduğunu sözlerine ekledi.
MALİYETLER YÜKSEK RAKAMLARA ULAŞTI 
Döviz artışı, pandemi sonrasında oluşan piyasa dengeleri ve enerji maliyetlerinin artışına bağlı olarak ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da inşaat maliyetlerinin çok yüksek rakamlara ulaştığı ve bu durumun da toplumun bir kesiminin nitelikli barınma ihtiyacına ulaşmasını zorlaştırdığı için kapsamda TOKİ tarafından uygulanacak 250 bin adetlik sosyal konut projesi bu sebeple oldukça önemlidir. Talebin daralması ve uluslararası piyasalardaki dengelere bağlı olarak 17-18 bin TL fiyat aralığını gören demir ton fiyatının şuan 14 bin TL bandına kadar gerilediğini ancak beton fiyatlarının ilçeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğine değinen Sözeri, mevcut durumda müteahhitlerin demir beton çimento vb. maliyetlerdeki ani hareketlerden dolayı inşaata başlamadan malzeme anlaşması yapamadıklarını belirtti. İlimizde de Didim ve Kuşadası ilçelerinde villa tarzı konutlara talep olduğu ancak diğer ilçelerde talebin durgun olduğu görülmektedir. İnşaat malzemelerine olan  talebin, yeni inşaatlara başlanmaması nedeni ile geçen yıl aynı döneme göre azaldığı üzerinde duran  Sözeri ülkemiz ekonomisine istihdama katkısı nedeni ile inşaat sektörünün en kısa sürede eski hareketliliğine kavuşması ümit ettiklerini belirtti.