Bugün, 1 Mayıs İşçi Bayramı. Tam da gündeme uygun bir filmin, Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin destek olduğu Devrimden Sonra’nın galası da bugün Atlas Sineması’nda yapılacak. “Eğer Emek Sineması olsaydı onu tercih ederdik ama kalan son gerçek sinema Atlas. O yüzden orada olacağız. Belki 1 Mayıs’ta Emek’i geri kazanmak için de yürünür” diyor filmin yönetmeniMustafa Kenan Aybastı. Filmin gösterime gireceği tarih de çok anlamlı: Türkiye tarihinin en can acıtıcı idamlarının yaşandığı 6 Mayıs.

Ne anlatılıyor filminizde?

Film 8 kısa hikâyeden oluşuyor. Siyasetle ilgili karakterler yok. Aksine siyasetten uzak karakterlerin devrimi nasıl yaşadığını, eğer Türkiye’de bir sosyalist devrim olursa o günden sonra neler olacağını izleyeceğiz. “Sağlıkta, eğitimde, askerlikte, adalette ne olur?” gibi... Mesela dünyaca ünlü bir bankanın tabelasının indirilip yerine halkevi tabelası asıldığını göreceğiz. Genelde sosyalistlerin tutuklandıklarında neler yaşadıklarını izleriz. Bu kez, sosyalistlerin yapacağı sorgu nasıl olur onu göreceğiz.

Bu bir propaganda filmi mi?

“Sinemacılar düşlerini perdeye yansıtır” derler. Eğer “Bu filmle sosyalizm ideolojisini mi tanıtmaya çalışıyorsunuz?” diye sorarsanız; yanıtım “Evet ben bir sosyalistim ve hayallerimi kendi bildiğim şekilde aktarıyorum” olur. Bu kuru bir propaganda filmi olsaydı, bu isimleri oynatmak mümkün olur muydu? Seyirci oyuncuların isimlerinden propaganda filmi olup olmadığına dair ipucu çıkartabilir.

Filminizde savunduğunuz ideolojinin tam tersine çok popüler isimler de rol almış. Savunduklarınız adına bu bir çelişki değil mi?

Oyuncularımızın hepsi emeğiyle hayatını kazanan kişiler.

İMAM HATİP MEZUNU TKP’Lİ

Mert Fırat bir röportajında “Bu filmin ikincisi çekilse keşke” demiş. Var mı öyle bir plan?

Film burada bitiyor ama yeni projelerim var. Çok ses getirecek bir film var aklımda. Türkiye’de yasaklanan kitaplardan biriyle ilgili.

Sizin sinemacı yönünüz dışında bir de siyasetçi yönünüz var. TKP’den Eskişehir milletvekilliğine adaysınız. Filmden önce mi karar verdiniz milletvekili adayı olmaya?

Aday olmamın filmle ilgisi yok. Aday olmam da yanlış anlaşılmasın. TKP’den seçime girmek, diğer partilerden seçime girmekle aynı anlamı taşımıyor. Bu sadece safhımı belli etmek için aday oldum. Aday olsam da olmasam da aynı derecede komünistim.

Aynı zamanda imam hatip lisesi mezunu olduğunuz doğru mu?

Doğru. Ama okuldan çok sinemaya giderdim. O yüzden çok lise değiştirdim, hepsi de imam hatip lisesiydi.

'BU FİLMİ KAÇIRAN OYUNCUDAN ŞÜPHE EDERİM'

Fırat Tanış, filmde faşist bir tetikçiyi canlandırıyor. Mustafa Kenan Aybastı bu rolü yazarken Fırat Tanış’ı düşünmüş. “Bu filmi kaçıran oyuncudan şüphe ederim. Benim için bir şanstı projede yer almak. Daha önce oynadıklarımdan çok farklı bir rol değil ama filmin duruşu farklı” diyor Tanış.

30 KİŞİLİK KORO KURULDU

Filmin müziklerinde Cahit Berkay, Akın Eldes, Emin İgüs, Ayşe Tütüncü, Sesler ve Düşler, Volkan Akkoç imzası var. Özellikle Cahit Berkay çok emek harcadı. Film için 30 kişilik bir koro kuruldu. Bir sahnede, askerde çok söylenen ve bilinen marşlardan biri var ama sosyalizme göre yorumlandı.

'MİLYONLAR VERSEM DE BU İSİMLERİ TOPLAYAMAZDIM'

“Mert Fırat, Cezmi Baskın, Suna Selen, Şerif Sezer, Aytaç Arman, Metin Coşkun, Fırat Tanış, Altan Gördüm, Vecihi Ofluoğlu, Timur Acar, Sevtap Özaltun, Ali Çatalbaş, Bedia Ener, Ali Uyandıran, Belit Özükan, Emin Gürsoy, Ender Yiğit, Levent Ülgen, Orhan Aydın, Renan Bilek

HT PAZAR / HEJA BOZYEL