Kurum, dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlar için başlatılan konut  projeleriyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla dar ve orta  gelir grubundaki vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için konut projesi  başlattıklarını anımsatan Kurum, projenin ilk etabını Erdoğan'ın teşrifleriyle  "50 Bin Sosyal Konut Projesi" lansmanıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Mahalle kültürünü önceleyen, yatay mimariyi esas alan medeniyete uygun  sosyal konut projelerinin öncelikle 67 ilde uygulanacağını vurgulayan Kurum,  "Milletimiz yoğun talep gösterdi. Tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. 50 bin  konut için başvuru sayısı şu anda 587 bine ulaştı. Talebin çok olduğu projeler  için ilk etapta hak sahipleri kurayla belirlenecek. Ancak gelen tüm taleplere  göre çalışmalarımızın da yol haritası belirlenecek. İhtiyacın ve talebin olduğu  illerde, ilçelerde ayrıca çalışmalar yapacağız." diye konuştu.

Kurum, göreve geldikleri andan itibaren ziyaretlerde bulundukları  illerde vatandaşın konut ihtiyacını karşılamak için kendilerine sunulan  projeleri, seçim döneminde belediyelerin taleplerini ve verdikleri sözleri hayata  geçirmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

"Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyoruz"

Sosyal konutta başlattıkları "5 Yılda 250 Bin Konut" hedeflerine  ilişkin bilgiler veren Kurum, şöyle konuştu:

"Başta 50 bin konutluk proje içinde yer almayan iller olmak üzere  sosyal konutta başlattığımız '5 Yılda 250 Bin Konut' hedefini gerçekleştirmek  üzere hazırlıklarımızın ilk etabı için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyoruz.  Vatandaşlarımız 2 1 ya da 3 1 konut seçeneklerinde kira öder gibi uygun  tutarlarla ev sahibi olabilecek. Başvurular için son tarih 19 Nisan. Başvurular  bittikten sonraki 100 gün içerisinde 10 bin konutun ihalesi yapılacak ve sosyal  konutların inşaatına hemen başlanacak."

Kurum, TOKİ ödemeleri devam eden 210 bin vatandaşın borcunu 19 Nisan'a  kadar kapatması halinde yüzde 22 indirim alacağını hatırlattı.

"Bu ülkede konutu olmayan alt gelir grubu kimse kalmasın, bu ülkede  deprem riski taşıyan hiçbir vatandaşımız kalmasın" şeklinde temel hedefleri  olduğunu belirten Kurum, bu anlayışla hem vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda  sosyal konut ürettiklerini hem de kentsel dönüşümde ortaya koydukları yılda 300  bin, önümüzdeki 5 yılda 1,5 milyon konutu dönüştürmek için çalışmalara aralıksız  devam ettiklerini vurguladı.

"Çalışmalarımıza belediyelerimizle süratle başlayacağız"

Bakan Kurum, Erdoğan'ın açıklamış olduğu 11 maddelik yerel seçim  manifestosun 8'inin Bakanlığı ilgilendirdiğini, bu maddelerin kısa süreli bir  gelecek inşası değil, 2023 Türkiye'sinin kentlerini şekillendirecek nitelikte  olduğunu aktardı.

Şehirlerin 50 yılını, 100 yılını planlama konusunda önemli bir rehber  olan manifesto çerçevesinde süratle çalışmalara başladıklarını ifade eden Kurum,  bu kapsamda kentsel dönüşüme ilişkin bir genelge yayınladıklarını ve 81 il  valiliğine gönderdiklerini belirtti.

Genelgeyle riskli tüm binaların tespit edilmesini istediklerini  anlatan Kurum, "Tüm illerimizden gelecek verilerle kentsel dönüşümde acil  dönüştürülmesi gereken binalardan başlamak üzere çalışmalarımıza  belediyelerimizle süratle başlayacağız. Burada da hiçbir vatandaşımızı mağdur  etmeden, onların rızasını alarak kentsel dönüşümde çalışmalarımızı  gerçekleştireceğiz. Seçim çalışmaları boyunca ziyaret ettiğimiz 30'u aşkın ilde  vatandaşlarımızın da katıldığı toplantılarda buna hep vurgu yaptık." ifadesini  kullandı.

Önümüzdeki 20 yıl içerisinde 6,7 milyon riskli konutu dönüştürmeyi  hedeflediklerini bildiren Kurum, yine "Her İle Bir Millet Bahçesi" hedefiyle  şehirlerdeki yeşil alan miktarını artırmak istediklerini kaydetti. Kurum, hedeflerinin Millet Bahçeleri Projesi'yle önümüzdeki 5 yıllık  süreçte kişi başına düşen yeşil alan miktarını yüzde 10 artırarak, 16 metrekareye  çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.