2019 seçimlerinin üzerinden yirmi iki ay geçti. 2019 seçimlerinde yüksek bir oy oranı ile göreve gelen Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’i eski dönemlerden kalan yoğun bir borç yükü karşıladı. Özellikle acil ödenmesi gereken borçlar konsolide edildi, belediye gelirleri ile giderleri arasında denge kuruldu. Bu durum pandemi sürecinde de devam etti. Kısa sürede bu borçları konsolide edip yatırıma ve sosyal belediyeciliğe yönelmek ancak vizyon sahibi liderlerin başarabileceği bir iştir.

Başkan Fuat Öndeş uzun yıllardır Germencik’ten dışarıya göç verildiğini, bunu önlemek ve Germencik halkının ekonomisine destek amaçlı projelere hemen başladı. Daha ilk aylarında İNYA projesi ve Selatin Pazarı projesi ile halkın ekonomisine artı değer katmayı başardı. Bu amaçla İNYA satış noktası oluşturup konu ile ilgili fuarlara katılıp tanıtım organizasyonları düzenledi. İncirin "İncirli baklava" gibi farklı ürünler yaratılarak pazar payı artırıldı. İNYA ürünlerinin birçok noktada satışı için gerekli girişimlerde bulunuldu.

Kırsal kalkınmanın ve adil bölüşmenin en önemli yollarından olan kooperatifleşme hareketleri desteklendi, mevcut kooperatiflerin Gerkoop çatısı altında toplanması için girişimler başlatıldı. Ayrıca kadın kooperatiflerine ayrı bir önem verildi. Muhtarlarla sürekli iletişim halinde bulunarak hizmetin aksamadan sürmesini sağladı.

Pandemi döneminde tüm mahallelerin dezenfekte edilmesini sağlayıp halka gerekli desteği sağladı. Okulları ayrı bir titizlikle dezenfekte ettiler. GESA ekipleri ile ihtiyacı olanların yardımına koştular. Sağlık çalışanlarını da unutmadı. Onlara destek olarak moral kazanmalarını sağladı. Virüsün en hızlı yayıldığı noktalar olan pazar yerlerinde en üst seviyede önlemler alındı. Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarında süreklilik sağladı.

Başkan Fuat Öndeş, gıda üreten işyerlerinin koordinasyonu için her türlü önlemi aldı. Pandemiden zarar gören esnafın yanında oldu. Esnafa olduğu gibi çiftçilere çeşitli yardımlarda bulundu. Hayvancılık ve üretilen süt için her türlü desteği verdi. Hayvancılık ile uğraşan mahallelere süt tankları koydurarak sütlerin korunmasını sağladı. İşkur ile işbirliğine giderek engelli ve eski hükümlülere iş kurma konusunda destek oldu. Askıda kurban uygulaması başlattı.

Başkan Fuat Öndeş, Ortaklar Çöp Şişi ve Germencik Ekşili Tavuk coğrafi işaretlerini ilçeye kazandırdı. Böylelikle bu önemli markalara sahip çıkılarak ilçenin tanıtımına ve ilçe halkının ekonomik yapısına destek verilmiş oldu. Son olarakta evi yanan aileye hemen yardım elini uzatarak kış aylarında sıcak yuvalarına kavuşmalarını sağladı. Hepsinin yanında bu çalışmalarını kütüphane açarak, konserler düzenleyerek destekledi.

Başkan Fuat Öndeş, her zaman Germencik halkının yanında olacakları konusunda söylemleri sıkça yapıyor. Kendi sorumluluk çevresindeki kırsal mahalleleri sık sık ziyaret ederek mevcut sorunların çözümü için yoğun emek harcıyor. Seçim döneminde de bu konuda beyanatları vardı, verdiği sözleri yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyor. Zor şartlar altında devraldığı belediyeyi kısa sürede düzene sokup klasik belediyeciliğin yanında sosyal belediyeciliğe gereken önemi vermesi takdir edilecek bir davranıştır. Umarım sosyal belediyecilik konusunda eksik kalan belediyeler Germencik Belediyesi'ni örnek alırlar. Kendisini bu başarılı belediyecilik anlayışından dolayı tebrik ediyoruz.

"Spor dünyası, hayat oyunun klasik bir örneğidir. Takdiri kimin aldığı önemli olmadığından pek çok şey başarılabilir. Büyük oyunlar kişisel başarıdan çok skora bakan, bencil olmayan ve disiplinli oyuncularla oynanır." (Jack Whitaker)