Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın kararı ile Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (KİB)'de dün arama gerçekleştirildi. Arama sırasında halen devam eden soruşturmalar ile henüz operasyon aşamasına gelinmemiş soruşturmalara ilişkin bilgilerin de alındığı öğrenildi. Böylece gizli kalması gereken soruşturmalara ilişkin dinleme kayıtları Telekominikasyon Başkanlığı'nda dışarıya çıkarken, soruşturmaların güvenliği tehlikeye düştmüş oldu.

YARSAV BAŞVURDU

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusu üzerine yapılan araştırmada başvuru konusu olan bilgisayarların dışındaki bilgisayarların da incelenmeye alınmasının gerginliğe neden olduğu öğrenildi. Eminağaoğlu'nun suç duyurusu ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz'ın kararı üzerine, nöbetçi Sulh Ceza Hakimi başkanlığındaki bilir kişi heyeti dün TİB'de inceleme yaptı. Heyet gerek gördüğü bazı dinleme kayıtlarına el koydu.

KAYITLAR ALINDI

Ergenekon örgütü dahil tüm yasadışı faaliyetlerle ilgili dinleme görevini yürüten TİB, dün yargı tarihinde görülmemiş bir olaya maruz kaldı. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi ve bilir kişi heyeti Türkiye'de dinlemenin kalbi sayılan TİB'e gelerek gizliliği devam eden dinleme kararları hakkında inceleme yaptı. Saatler süren inceleme sonunda bir kısım dinleme kayıtlarını kopyalayan heyet, daha sonra bu kayıtları götürdü. Heyet, başvuru konusu olan bilgisayarların dışındaki bilgisayarlar da incelenmeye almak istedi.

Gizliliği hiçbir merci kaldıramaz

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Başkanlık'ta yapılan işlemlerin tümünün, gizli olduğunu, gizlilik kararını hiçbir kurum, merci ve mahkemenin kaldıramayacağını belirterek, 'Biz yapılan inceleminin hukuka uygun olmayacağı kanaatinde olduğumuzu belirttik' dedi. TİB'in 2005'te çıkan bir kanunla kurulduğunu hatırlatan Şimşek, istihbari ve adli dinleme ile tespit işlemlerinin hakim kararıyla yapıldığını belirtti./yeni şafak