THY uçağında kaptan pilot kumandayı eğitimini henüz tamamlamamış sivil kıyafetli öğrenci pilota verince facianın eşiğine gelindi. Boeing 737-800 tipi 165 kişilik uçak Atatürk Havalimanı"ndan kalkışı sırasında kuyruğunu piste çarptı. Şans eseri ağır hasar almayan uçak zorunlu iniş yaptı. Soruşturma açılan kaptan istifa etti

Türk Hava Yolları bir hafta arayla ikinci ciddi kazayı da ucuz atlattı. Geçtiğimiz pazar günü İstanbul-Brüksel seferini yapan THY"nin Airbus 340-300 tipi uçağının Zaventam Havalimanına inişinde pilot hatası sonucu motorunu yere sürtmüş, pilot istifa etmişti. Şimdi ise THY"nin Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağının üç hafta önce Atatürk Havalimanı"nda büyük bir tehlike atlattığı ortaya çıktı. 165 kişilik uçak kalkış için pist başına geçti. Koşmaya başladı havalanmak için burnunu kaldırdı. İşte tam bu sırada kuyruğu piste çarptı. Kaptan pilot hemen kuleyle irtibata geçti. Marmara Denizi üzerinde yakıt boşalttıktan sonra Atatürk Havalimanı"na geri döndü. Uçak bakım için hangara çekildi.
Kumanda sivil öğrencide

Olayın ardından Türk Hava Yolları tarafından başlatılan soruşturmada çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Kaptan Pilot Süleyman Özdamar"ın Boeing 737-800 tipi uçağı kalkış sırasında, “jump seat” olarak adlandırılan gözlemci koltuğunda oturan henüz eğitimini tamamlamamış sivil kıyafetli öğrenci pilot Orhan Silahtaroğlu"nu sağındaki ikinci pilot (First Officer) koltuğuna oturttuğu öne sürüldü. Kalkışı öğrenci pilotun yaptığı, kuyruk sürtmesinden sonra ise kumandaları Kaptan Pilot Özdamar"ın aldığı iddia edildi.
"Oturma yetkisi var"

Uçuş Kurulu"na sevk edilen kaptan pilot Özdamar soruşturma sonucunu beklemeden istifa etti. Airporthaber.com"a konuşan Kaptan Pilot Süleyman Özdamar şunları söyledi: “O öğrenci pilot, simülatör eğitimini Almanya"da tamamlamış, boş uçak eğitimini de bitirmişti. Yolcu uçağı ile eğitim aşamasında Uçuş İşletme Başkanlığı ve ekip tahsisin bilgisi dahilinde o uçuşa yazıldı. Zaten onların izni ve bilgisi olmadan uçuşa kimse yazılamaz. Öğrencinin sağ koltukta oturma yetkisi var. Ben öğretmen pilotum ve kuralları çok iyi biliyorum.”

"Başka havayoluyla anlaşmış"

THY"nin 4 yıl önceki büyüme döneminde 200 kaptan pilot ve 400 ikinci pilotunu kendisinin yetiştirdiğini aktaran Özdamar, “Kuyruk vurma olayından sonra kurula çıkarılacağım söylendi. Ancak kurula çıkarma süresi 4 ayı bulduğu için ben beklemek istemedim. Şirketten bana hiç bir şey söylenmedi. Ben de olaydan 17 gün sonra istifa ettim” diye konuştu. 14 yıldır THY"de uçan Kaptan Pilot Özdamar, 2008"e kadar da Boeing 737 uçaklarının Tip Müdürlüğü görevinde bulunmuştu. Özdamar"ın istifa ettikten sonra özel bir havayolu ile anlaştığı öğrenildi. Ancak havayolu şirketi haberin duyulmasının ardından sözleşmeyi iptal ettiklerini açıkladı.

THY doğruladı

THY yetkilileri olayı doğruladı. Orhan Silahtaroğlu"nun o uçuşta öğrenci olarak bulunmadığını belirten yetkililer, sivil bir kişinin o koltukta oturmasının hiçbir şekilde mümkün olmadığını, Kaptan Özdamar"ın istifasının durumu açıkladığını vurguladı.

JUMP SEAT

Kokpitte uçağın dolu olması halinde mürettebatın kullanması için genellikle açılır kapanır
koltuk.

4 derece kaldırırsan kuyruk çarpar

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Eski Başkanı Necmi Ekici “Kuyruk vurma önemli bir hatadır. Kalkış sırasında uçağın burnu saniyede 2-3 derece kaldırılır. 4 derece kaldırırsanız kuyruk çarpar. Çarpmanın şiddetine göre kuyruğun kopma ihtimali bile vardır. Pilot kurula sevkedilir. Normal şartlarda pilota siciline göre en azından uyarı cezası verilir. Buradaki durumda, Ekip Tahsis tarafından öğrenci olarak kayıt edilmiş olması önemlidir. Bununla birlikte öğrencinin seviyesine bakmak lazımdır. Simülasyon ve boş uçuşu tamamlamış olması gerekir. Kaptan pilotun öğretmenlik vasfı varsa yanına öğrenci pilot oturabilir. Ancak sivil kıyafet sıradışı birşeydir.

1 HAFTADA 2 PİLOT İSTİFA ETTİ

THY"de geçtiğimiz hafta iniş sırasında yanlışlıkla güç verip motorun piste sürtünmesine neden olan Kaptan Pilot Hasan Biriz"den sonra Süleyman Özdamar da istifa etti.