Dünya Libya’da Kaddafi sonrasına hazırlanırken, devrik liderden ve  oğullarından hala savaşma sözleri geliyor. İngiliz Guardian gazetesi, Muammer  Kaddafi’nin hayatta kalan oğullarından üçünün  bugün Libyalı muhaliflere karşı son bir direnişe  hazırlandıklarını yazdı. Gazetenin Trablus’tan kaleme alınan haberinde, Kaddafi’nin oğulları  Saadi, Mutassım ve Seyfülislam’ın Trablus’un güneydoğusundaki askeri kamplarda olduklarının tahmin edildiği kaydedildi.Oğullardan Saadi’nin bu hafta Trablus Askeri Konseyi Komutanı Abdülhakim Belhac’ı iki kez çağırdığını ve müzakere teklifinde bulunduğunu anımsatan gazete, Belhac’ın, “kendisine iyi muamele edileceğine dair söz verdiğini söylediğini” aktardı.Guardian, Kaddafi ve oğullarının muhtemel kaçış güzergahının ülkenin birçok yerine uzanan nehir projesi üzerinde olduğuna inanıldığını da belirtti. 1990’lı yıllarda nehir projesinde çalışan mühendislerin, kanalların askeri araçların geçişini sağlayacak genişlikte olduğunu söylediği bildirildi.  Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’de bir gün içerisinde iki kez taraftarlarına seslendi. Kaddafi, NATO’yu Libya’yı işgal etmeye ve petrolünü çalmaya çalışmakla suçladı. Kaddafi, Suriye televizyonunda yayınlanan sesli mesajında, destekçilerine savaşın süreceğini söyleyerek, uzun bir direniş ve gerilla savaşı başlatma çağrısında bulundu.
 
NATO son kale Sirte’yi bombaladı
 
NATO’yu Libya’yı işgal etmeye ve petrolünü çalmaya çalışmakla suçlayan Libya’nın devrik lideri Kaddafi, “Onlarla her yerde savaşacağız. Ayaklarının altındaki  toprağı yakacağız. İşgale karşı savaşmaya hazır olun. İşgalciler, uzun süre savaşmaya muktedir olmayacak. Düşmanı her yerde yenmek için çete ve gerilla savaşına, kentlerde savaşa ve her kentte halk direnişine hazırlanın” dedi. Devrik liderin şu an nerede olduğu konusunda herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte, göreceli rahat edebileceği sirte şehrinde saklandığı üstüne tahminler yapılıyor. libya’nın bazı şehirlerinde de NATO saldırıları hala devam ediyor. Kaddafi güçlerinekarşı hava saldırılarına devam eden NATO uçakları, Libya üzerinde 110 sorti yaptığıyaptı. 16’sı Kaddafi’in doğum yeri Sirte’de olmak üzere 23 hedef vurulduğu belirtildi.
 
Libya’da radikal geçmişe sahip olduğu  bilinen muhalif komutan Abdülhekim Belhac da yeni Libya’nın aşırı dincilikten sakınacağını ve terörizme zemin olmayacağını söyleyedi.Belhac, yaptığı bir söyleşide radikal geçmişini önemsemeyerek, “terörizm  olarak nitelendirdikleri şeyi asla desteklemedik ve desteklemeyeceğiz” dedi ve Libya’nın ılımlı bir Müslüman ülkesi olduğunu savundu. Abdülhekim Belhac, 2004 yılında CIA tarafından işkenceye uğradığını ifade ederken, ortak hedefleri, Kaddafi’yi devirmek olduğunu ve  kin tutmadığını kaydetti. Afganistan ve Irak’ta El Kaide ile birlikte çatışmalara giren ve dağılan Libya İslamcı Savaş Örgütü’nün lideri olan Belhac’ın, Libya’daki isyanda öne çıkan isimlerden biri olması soru işaretlerine neden olmuştu.
 
Kaddafi’nin paralı askerleri esir düştü
 
Libya lideri Muammer Kaddafi için savaşan Afrika’nın Mali ve Nijerya gibi ülkelerinden gelen paralı askerler, başkent Trablus’ta spor merkezinde tutuluyor. Libyalı muhalifler tarafından ele geçirildikten sonra bir spor salonuna hapsedilen savaşçıların geleceği de belirsiz. Muhalifler tarafından ele geçirilen askerler önce sorgulanarak muhaliflere karşı savaşıp savaşmadıkları tespit ediliyor. Ardından bazıları tutuklanıyor, Kaddafi için savaşmayanlar ise serbest bırakılıyor.
 
Libya’da Türk Kızılay’ı görevde
 
Libya’da Kaddafi rejimine karşı Şubat’ta başlayan halk ayaklanması ve devrik liderin bu ayaklanmaları şiddet kullanılarak bastırmaya çalışması, Libya’da insani krizlerin yaşanmasına neden oldu. Yaşanan insani krizin en aza indirilmesinde Türkiye’nin yardımları dikkat çekiyor.
 
BM Güvenlik Konseyi’nin Şubat ayında aldığı 1970 sayılı karar uyarınca Libya’ya acil insani yardım ulaştırılması için seferber olan kuruluşlardan birisi de Türk Kızılayı. Şubat ayından bu yana çatışmaların yaşandığı Libya’da değeri 7 milyon dolardan fazla insani yardım malzemesini ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Türk Kızılay’ı Libya halkı ile dayanaşmasını gösterdi.
 
Türk Kızılayı hem yaralılara hem de mülteci konumuna düşen vatandaşlara Libya ve gittikleri ülkelerde yardımlar  ulaştırdı. Türkiye’den gemiler, THY ve askeri uçaklar aracılığıyla gönderilen yardımlar arasında çadır, kuru gıda, hazır yiyecek, su, hijyen seti, battaniye, ekmek, bebek maması gibi temel ihtiyaç maddeler bulunuyor. Türk Kızılayı’nın Bingazi’deki çalışmaları arasında mobil ekmek fırını kurulması ve çocuklara oyuncak dağıtımı gibi faaliyetler de yer alıyor. Kızılay, çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerde savaştan kaçan Libya halkı için kurulan çadırkentlerde de vatandaşların her türlü ihtiyacını giderdi. Öte yandan BM, Libya’da 6 aydır devam eden çatışmaların ardından içme suyu, gıda, yakıt ve ilaç kıtlığının kritik düzeye ulaştığını açıkladı.BM’nin Libya’daki insani yardım koordinatörü Panos Moumtzis, BM’nin 11 milyon şişe içme suyu getirdiğini, 600 ton gıda ve 100 milyon avro değerinde de ilaç getireceğini söyledi. Moumtzis, BM yardımlarının çok uzun süre devam etmeyeceğinin de altını çizdi.
 
‘Kaddafi canavar onsuz mutluyuz’
 
İngiltere Başbakanı David Cameron, Muammer Kaddafi’yi “canavar” olarak tanımlayarak, “Dünyanın onsuz daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.  İngiliz güçlerinin Libya’daki başarıları konusunda gurur duymaları gerektiğini kaydeden Cameron, İngiltere’nin Libya’daki müdahalede çok önemli rol oynadığını da savundu.  İngiliz Başbakan ‘koltuk generalleri’ dediği kendisini Libya konusunda uyaran generallerinin yanlış düşündüklerinin ortaya çıktığını da  söyledi. Libya’daki durumun “Libya’nın zaferi olduğunu, Kaddafi’yi yabancı bir kuvvetin götürmediğini, bunu Libyalıların kendilerinin yaptığını” vurgulayan Cameron, şöyle konuştu: “Kaddafi bir canavardı. Kendi ülkesindekiler de dahil, korkunç suçların sorumlusudur. Dünyanın onsuz çok daha iyi olacağını düşünüyorum.”
 
İç savaş sırasında bilgi akışı olmuş 
 
Kaddafi’nin isyancıların arasında ajanlarının bulunduğu bir belge ortaya çıktı. El Cezire’nin Libya istihbarat merkezinden elde ettiği belgelerde, devrik liderin Libya’lı muhaliflerin arasında ajanları olduğu ve bu ajanların Libyalı isyancıların haritalarını ve generalleri ile ilgili bilgileri Kaddafi güçleri ile paşlaştığı yazıyor. Belgelerde ayrıca Libyalı isyancıların, iç savaş nedeniyle kurulan Katar, Birleşik Arap Emirliği ve Kuveyt tarafından kurulan kampları silah ve kamyon elde etmek için kullandıklarını var.
 
Türk büyükelçisi Trablus yolcusu
 
Libya’da son dönemde meydana gelen gelişmeler ışığında, Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliği’nin yeniden faaliyete geçmesine karar verildi. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı  açıklamada, ‘Libya’da son dönemdeki  gelişmeler ışığında, Trablus Büyükelçiliğimizin 2 Eylül 2011 tarihinde yeniden faaliyete geçirilmesi kararlaştırılmıştır’ denildi.  Yeni Trablus Büyükelçisi olarak atanan Dışişleri Bakanlığı Genel ve İkili İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın  beraberindeki personelle Trablus’a hareket gitti.
 
star