Sendikaların toplu sözleşme yapma yetkisinde esas alınan istatistiklerin yayımlanması yıl sonuna erteleniyor.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasaya göre, sendikaların toplu iş sözleşme yapma yetkilerinin tespitinde esas alınan, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında yayımlanması gereken işçi istatistiklerinin Resmi Gazete'de yayımlanması 31 Aralık 2011 tarihine kadar ertelenecek.

Bu tarihe kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanmış son istatistikler esas alınacak. Yasa, 1 Temmuz 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Teklifin görüşmelerinde zaman zaman gerginlik yaşandı. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, AK Parti Çorum Milletvekili, eski HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu'ya yönelik bir gazetede yer alan iddiaları gündeme getirdi. Öztürk, Uslu'ya 340 bin liralık makam arabası hediye edildiğinin iddia edildiği yazıyı okudu.

Uslu, konuşmasının ardından yerine oturan Öztürk'e doğru yöneldi, araya milletvekilleri girdi. Öztürk, Uslu'ya ''Seninle ilgili daha neler var'' diye seslendi. Ortamın gerginleşmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut oturuma ara verdi.

Aranın ardından söz alan Salim Uslu, gündemdeki teklifin yüz binlerce işçiyi ilgilendirdiğini kaydederek, ''Binlerce işçinin sözleşme hakkının elinden alınması CHP'ye ne sağlayacak?'' diye sordu.

Uslu, iddiaların yer aldığı gazetenin 16 Haziran 2009 tarihli olduğunu ve buraya gönderdiği düzeltme yazısının sayfada yer aldığını belirtti. Makam arabası alındığını ancak bunun HAK-İŞ'in demirbaşı olduğunu kaydeden Uslu, kendisinin bu araba markasıyla statüsü kazanma derdinin bulunmadığını kaydetti.

Teklif üzerindeki görüşmeler öncesinde, TBMM'nin 1 Ekim 2011 tarihine kadar tatile girmesini öngören Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.