Sergi bünyesinde ayrıca Hz. Mevlana'nın şiirlerinin okunup sema gösterisinin yapılacağı bir etkinlik de düzenlenecek.
Hatemi'nin, "Haydar Hatemi: İstanbul Ressamı (Haydar Hatemi: The Istanbul Painter)" adını taşıyan ve 18 ve 19'uncu yüzyıl Osmanlı döneminin ihtişamını anlatan sergisi New York'ta Castellani Sanat Müzesi'nde sanatseverleri bir araya getiriyor.

40 yılı aşkın bir süredir minyatür sanatı ile uğraşan Hatemi'nin sergisinin ana temasını, büyük boyutlu yağlı boya tablolar ve deve kuşu yumurtaları üzerine çalışılmış Osmanlı portreleri oluşturuyor. Her defasında Osmanlı'ya hayranlığını dile getiren sanatçı Hatemi, Ortadoğu ülkelerinin hâlâ Osmanlı'ya hayran olduğunu söylüyor. 15 yıldır Katar Kraliyet ailesinin ressamlığını yapan sanatçı, Katar Kraliyet ailesine ait Prince Al-Thani sarayının duvarlarını Osmanlı'yı tüm detaylarıyla tasvir eden tablolarla doldurduğunu ifade ediyor. Bu yönüyle Hatemi, geleneksel Osmanlı stilinde resim yapan günümüzdeki en son sanatçı olarak da biliniyor.

Kendisine "İstanbul ressamı" lakabı takıldığını söyleyen Hatemi, "İstanbul benim için çok özel bir şehir. İstanbul'un zengin tarihinden ve kozmopolit yapısından çok etkileniyorum." diyor. Sanatçı ayrıca İstanbul'u Osmanlı minyatürlerinden ve Oryantalist ressamlardan aldığı ilhamla eserlerine konu edindiğini belirtiyor. İstanbul şehrinden yola çıkarak Osmanlı hayatını ve yaşam tarzını betimleyen eserler ürettiğini dile getiren Hatemi, amacının ise Doğu ve Batı'nın sanat formlarını harmanlamak olduğunu söylüyor.

Sanatçı Hatemi, 2009 yılında uzun bir hazırlık aşamasından sonra Kentcuky, Washington ve New York'ta "İstanbul&İstanbul" adlı sergisini açmıştı. Hatemi'nin en dikkat çeken çalışmalarının başında ise 2007 yılında açtığı "Stories of the Messengers" sergisi oldu. Hatemi, bu sergi sergisi ile amacının üç semavi din olan İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik'in ortak yönlerini ele alarak dinler arası diyaloğa katkı sağlamak olduğunu söylüyor. Söz konusu sergiye 11 Eylül'deki terör saldırılarının ardından karar verdiğini anlatan sanatçı, sergide Kur'an-ı Kerim, İncil ve Tevrat'ta anlatılan ortak olayları tuvale dökmüştü.

Dünyada birçok özel koleksiyonerinin yakından tanıdığı Haydar Hatemi, 1945 yılında İran'da doğar ve 16 yaşında lise eğitimi için İran'ın Tebriz kentine gider. Tahran Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimini tamamlayan Hatemi 1983 yılında Türkiye'ye gider ve 1997 yılına kadar çalışmalarına burada devam eder. Hatemi, 1997 yılından sonra ise Kentucky Üniversitesi'nde okumak için çocuklarıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşir.

"Haydar Hatemi: İstanbul Ressamı" sergisinde deve kuşu yumurtaları üzerine betimlenmiş padişah portreleri en ilgi toplayan eserler arasında. Dünyada deve kuşu yumurtalarını tuval olarak kullanan tek sanatçı unvanına sahip Hatemi, deve kuşu yumurtasını seçmesindeki nedeni deve kuşu yumurtasının porselene yakın doku özelliği, özgün formları ve boyutlarının bulunması olduğunu söylüyor. Hatemi, "Fakat son derece narin ve kırılgan bir yapıya sahip olan deve kuşu yumurtasını boyamak ve sonrasında saklamak dikkat istiyor." şeklinde konuşuyor.

Sponsorluğunu Türk Kültür Merkezi Buffalo'nun üstlendiği sergi kapsamında ayrıca 29 Nisan'da Castellani Sanat Müzesi'de Hz. Mevlana Celaleddin Rumi'ye ait özel bir gece düzenlenecek. Etkinlikte sema gösterisiyle birlikte Hz. Mevlana'nın şiirlerine yer verilecek.