Mesa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, şu anda konut fiyatlarının olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve kârsız satışlar yapıldığını belirterek, “İndirimler son noktasına dayandı. 2010 yılı ikinci yarısından sonra sektörün zamları basa basa yürümesi lazım” dedi

Ekonomik krizle birlikte konut satışlarının azaldığını söyleyen Mesa Mesken A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, şu anda konut fiyatlarının olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve tamamen kârsız satışlar yapıldığını belirtti. Sektörün bu fiyatlarla devam edemeyeceğini kaydeden Boysanoğlu, “İndirimler artık son noktasına dayandı. Satışlarda kâr filan yok. Mevcutların eritilmesi bazında baktığınızda sektör Mart"tan sonra bu fiyatlarla gidemez. 2010"un ikinci yarısından sonra zamları basa basa yürümesi lazım” dedi.

İnşaat maliyetlerinin de arttığını hatırlatan Boysanoğlu, “Farkındaysanız bir öncekini kurtarmak için art arda projeler üretiliyor. Zincir, durum düzelmezse kopabilir. Birçok firma bir anlamda çarkı döndürmeye çalışıyor” diye konuştu. Boysanoğlu, “Krizin ardından bu yıl sektörde inşaat yapılan alanda yüzde 19.6, bina sayısında yüzde 14.8, değer olarak yüzde 25.1, sayı olarak da yüzde 17.2"lik gerileme oldu. Bunlar sektör için çok büyük rakamlar” dedi.

Afrika"yı inceliyoruz

Türk müteahhitlerinin hedef ülkesinin Libya başta olmak üzere Afrika ülkeleri olduğunu söyleyen Boysanoğlu, krizde Mesa olarak iş yaptıkları Kazakistan, Letonya gibi ülkelerdeki yatırımlarını dondurduklarını belirtti. Libya, Azerbaycan ve Polonya"da faal olduklarını söyleyen Boysanoğlu, Suriye"yi de incelediklerini bildirdi. Ankara"da hasılat paylaşımı yöntemiyle Park Oran"da TOKİ arazisinde 700-800 konut yaptıklarını, 2 bine yakın konut daha yapacakları projenin 3 yılda biteceğini açıklayan Boysanoğlu, şöyle devam etti: “Enerji alanında da çok teklif aldık. Bir ara rüzgar enerjisiyle ilgili denemeler yaptık, ama bu işe girmekte geç kaldık. Enerji yatırımlarında pastayı çok kişi paylaştı. Şu anda binalarda enerjide kendi kendine yetme olayı üzerinde duruyoruz. Topraktan direkt ısıyı alarak enerji üretecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Proje ile ilgili uygulamalar 2010"da yapılacak. Bu katkı ile satışlarımızı artırmak istiyoruz.”

Mesa GYO"nun İstanbul"daki en son projelerinden biri de Mesa Çengelköy Evleri. İnşaatına 2008 yılı sonunda başlanan projenin 30 Nisan 2011 yılında bitirilmesi planlanıyor.

Hasılat paylaşımında % 50"lik arsa payı sorun

TOKİ"nİn her yere aynı tipte konut yapmaması, yerel düzen ve mimariye de önem vermesi gerektiğini belirten Boysanoğlu, “TOKİ keşke 400 bin değil de 300 bin konut yapıp daha kaliteli yapsaydı, keşke 20 yıl sonrasının evlerini yapabilseydi” dedi. Boysanoğlu, şöyle devam etti: “Dünyada arsa payı yüzde 10-20 iken, Türkiye"de yüzde 50. Bu da müteahhitler açısından sıkıntı yaratıyor. TOKİ para kazanabilmek için aynı değer üzerinden pay almaya devam ediyor.” - vatan