Bakan Ergün, destek programlarından ilkiyle 100 bin işletmeye 2.5 milyarlık kredi sağlanmasını öngördüklerini kaydetti. Ergün, bu programlarla Türkiye'deki tüm KOBİ'lere işletme sermayesi olarak yeni bir finansal destek sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Kredi faizinin yüzde 75'i KOSGEB tarafından sağlanacak. Kredinin ilk üç ayı ödemesiz ve toplam 12 ay vadeli olacak. Üst limit 25 bin lira olarak belirlenirken ilk üçgeri ödemesiz olacak.

GAP BÖLGESİNE DESTEK

Ergün, ikinci destek programının GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik olacağını kaydetti. Bu kapsamda verilecek kredinin üst limiti 300 bin lira olacak. Kredinin ilk 6 ay ödemesiz, kalanı 30 ay eşit taksitlerle ödemeli, toplam 36 ay olacak. Faizin yine yüzde 75'i KOSGEB tarafından karşılanacak.

KGF BU SÜREÇTE DEVREYE GİRİYOR

Ergün, üçüncü kredi faiz desteğinin ise acil destek kredisi programı olduğunu belirterek, sel felaketinden büyük zarar görmüş olan işletmeleri desteklemek amacıyla acil destek kredisi programını hayata geçirdiklerini ifade etti. Kredinin 6 ayı ödemesiz kalanı eşit taksitlerde 24 ay olarak belirlendi. Kredinin faizi KOSGEB tarafından karşılanacak ve üst limit 100 bin TL olacak. Bakan Ergün, teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'nun bu süreçte devrede olacağını belirterek, KOBİ'lere yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağını belirtti.


Kasımdan itibaren faydalanılabilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni kredi destek paketi çerçevesinde işletmelere mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bürokratik engele takılmadan kredileri temin etmek istediklerini söyledi. Ergün, kredilerden faydalanılmasının kasım ayı başından itibaren başlayabilmesi için çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Ergün, işletmelere mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bürokratik engele takılmadan bu kredileri temin etmek istediklerini ifade ederek, 'Dosya masrafları konusunda da birtakım kısıtlamalar elbette getirilecek. Yani dosya masrafı nedeniyle işletmelerin zor durumda bırakılmasını biz istemeyiz' diye konuştu.


Merkez'in indirimi kimseye yaramadı

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini kredilere yansıtmayan bankalara,Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'den tepki geldi. Geçen yılın eylül ayında yüzde 16,7 olan Merkez Bankası borç verme faiz oranının yüzde 7,25'e indiğini hatırlatan Palandöken, “Faiz oranı yüzde 57 azalmasına rağmen bankaların kredi faiz oranları hala yüzde 20'lerde. Ne sanayici ne de esnaf kredi kullanabiliyor.” dedi. Palandöken, “İnsanlar tefecilerin eline düşürülüyor. Bu konuda mutlaka tedbir alınarak, bankaların düşük faizle topladıkları paranın belli bölümünü kredi olarak mutlaka vermesi sağlanmalıdır” dedi./yeni şafak