Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın açıklamalarından notlar;

* Yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybeden küresel iktisadi faaliyete dair görünüm temmuz enflasyon raporuna kıyasla sınırlı ölçüde olumsuza döndü.

* Euro Bölgesi'nde iktisadi faaliyetteki yavaşlama daha belirgin hale geldi. Küresel finansal koşullar bir önceki enflasyon raporu dönemine göre sıkılaştı.

* Gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışlarının hızlandığı bir konjonktürde döviz piyasalarında ağustosta yaşanan dalgalanma, alınan tedbirler ve eylül ayındaki güçlü parasal sıkılaştırmayı takiben zayıfladı.

* Enflasyon beklentileri ve risk primindeki artış nedeniyle piyasa faizleri yüksek seviyesini korudu. Bu gelişmeler doğrultusunda bankaların fonlama maliyetlerinde artış kaydedildi. Kredilerin büyüme hızındaki yavaşlama üçüncü çeyrekte daha belirgin hale geldi.

* Gelişen ülkelerin risk primleri yükseldi, para birimleri değer kaybetti. Küresel finansal koşullar bir önceki rapor dönemine göre sıkılaştı. Küresel ekonomideki yavaşlama gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandı.

* Türkiye'de ağustosta yaşanan dalgalanma tedbirlerle zayıfladı. Kredilerin büyüme hızında yavaşlama 3 çeyrekte belirgin. İç talep koşulları 3. çeyrekte enflasyonu düşürücü etki gösterdi. İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın 3. çeyrekte devam ettiğini öngörüyoruz. Türk Lirası'nda oynaklık eylül ve ekim ayında geriledi.