Dünyayı sarsan açıklama, bugün erken saatlerde Pyongyang'dan geldi.  Kuzey Kore yeni "taktik güdümlü silah sistemi"ni denediğini açıkladı.

Uluslararası haber ajansları, denemenin, karşı çıkılan uzun ya da orta menzilli füzelerle yapılmadığını belirtti. Uzmanlar, bu durumun, müzakerelere etki etmesinin beklenmediğini ifade etti.

ABD'yle görüşmelerin ilerlemesinden sonra, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un yeni silah denemelerine izin vermemişti.

Sıcak mesajların ardından…

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, hafta başında parlamentoda yaptığı konuşmada, ABD'nin  yıl sonuna kadar adil ve her iki tarafın kabul edebileceği bir anlaşma önermesi  durumunda yeniden masaya oturmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri  Kim Jong-un'un ülkesinin nükleer programına ilişkin görüşmeler konusunda son  mesajını memnuniyetle karşılayarak, Kim ile mümkün olan en kısa sürede bir araya  gelmeyi ümit ettiğini söylemişti.

Trump-Kim zirvesinden sonuç çıkmamıştı

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ilk kez 12 Haziran  2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede bir araya gelmiş, burada Kore  Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış konusunda  mutabakata varılmıştı.

İki lider 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya  gelmiş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Trump,  Kim ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi.  Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık." demişti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ise zirvede yaptırımların  kısmen kaldırılmasını talep ettiklerini söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike  Pompeo, Kuzey Kore ile görüşmelerin süreceğini ifade etmişti.