250 kişi, "zevk için işkence yapanların" elinde. 20 Ocak'tan beri iyice zıvanadan çıktılar. 250 kişinin durumu ise içler acısı. Dayak yiyorlar, gördükleri şiddet yüzünden kolları bacakları çıkıyor, hücrelere kapatılıyor, tuvalet kağıtlarına biber gazı sıkılıyor ve kağıdı kullanmaya zorlanıyor. Bunu yapanlara kimse bir şey yapmıyor. İşte Guantanamo'nun kapatılmasına geri sayım başlarken orada yaşanan son barbarlıklar...

Bir grup tutsağı temsil eden bir avukat, Guantamo'daki tutsakların durumunun, Obama göreve geldikten sonra belirgin şekilde kötüleştiğini iddia etti.

İnsan hakları savunucusu avukat Ahmet Ghappur, Reuters'a verdiği demeçte, Obama'nın göreve gelmesinden bu yana tutsaklara yönelik tacizlerde artış görüldüğünü söyledi.

TUVALET KAĞITLARINA BİBER GAZI SIKIP KULLANMAYA ZORLUYORLAR

Ghappur, tutsakların dayak yediğini, gördükleri şiddet sonucu kol ya da bacaklarının çıktığını, tek kişilik hücrelere ve tuvalet kağıtlarına biber gazı sıkıldığını ve açlık grevindeki tutsaklara zorla yemek yedirildiğini öne sürdü.

Tutukevine Eylül ayından bu yana altı kez ziyarette bulunan Ghappur, tutsaklar ve gardiyanlarla yaptığı görüşmelere ve kendi gözlemlerine dayanarak, tacizlerin yukarıdan gelen emirle değil, gardiyanlarca yapıldığına kanaat getirdiğinin altını çizdi.

EZİYET ETMEKTEN ZEVK ALIYORLAR

Guantanamo'daki 31 tutsağın avukatı olan Ghappur, “Müvekkillerime göre, Başkan Obama göreve geldiğinden beri tacizlerde artış var. Öyle görünüyor ki bu barbar gardiyanlar, Guantanamo kapatılmadan önce yapabilecekleri her şeyi yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Görüştüğü bazı gardiyanların, “tutsaklara eziyet etmenin zevkinden” bahsettiğini belirten Ghappur, 22 Aralıktan bu yana tutsaklara ciddi boyutta kötü muamele yapılmasıyla ilgili iki şikayet dilekçesi verdiğini, ancak yetkililerden karşılık alamadığını söyledi.

Obama'nın 22 Ocak'taki talimatıyla ABD Savunma Bakanlığı, Guantanamo'da iki haftalık bir incelemenin ardından rapor hazırlamıştı.

Pentagon'dan hafta başında yapılan açıklamaya göre, raporu kaleme alan Amiral Patrick Walsh, eziyet şikayetlerinin arttığını kabul etmekle birlikte, bütün tutsaklara Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde muamele edildiğini savundu. Walsh, inceledikleri 20 taciz iddiasının 14'üne dair kanıt bulduklarını belirtti, ancak ayrıntı vermedi.

ABD ULUSAL İSTİHBARAT DİREKTÖRÜ BLAIR: GUANTANAMO TUTUKEVİ İŞE YARAMAKTAN ÇOK ACI VERİYOR


ABD'nin Ulusal İstihbarat Direktörü Dennis Blair, ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde bulunan tutukevinin, “ABD'nin saygınlığına ve dış politika hedeflerine ulaşmasına verdiği zarardan ötürü” kapatılması gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisinin İstihbarat Komitesinde konuşan emekli amiral Blair, “Dünya genelinde popülaritemiz düştü, böyle giderse ülkeler bizimle iş yapmayacak. Pazarlık gücümüz yok” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen ay görevi almasından sonra, tutukevinin önümüzdeki yıl kapatılması talimatını vermişti. Talimat gereği yaklaşık 250 terör zanlısının geleceğiyle ilgili konuları görüşmek üzere bir çalışma grubu oluşturulmuştu.

George Bush'un başkanlığı döneminde 2002 yılında açılan tutukevi, tartışmalı yasal durumu ve tutsaklara kötü muamele edildiği iddiaları yüzünden dünyanın tepkisini çekiyor.

Guantanamo'da bugüne kadar tutulan yaklaşık 800 kişinin birçoğu serbest bırakıldı ya da ülkesine gönderildi. Halen 250 tutsağın olduğu tahmin edilen tutukevinde sadece birkaç kişinin suçu kesinleşti.

HÜRRİYET