Son beş yılda ekonomik alanda bir çok gelişme yaşandı. Şüphesiz bunlardan en önemlisi yaşanan 2008 mali krizi idi. Yaşanan kriz uluslararası çapta bir çok firmayı batırırken artçı sarsıntıları hâlâ Avrupa’da atlatılabilmiş değil. Şüphesiz Türkiye’de etkileri görüldüyse de hafif sarsıntıyla atlatılması bilindi. Aynı süre zarfında kimi firma küçülerek kendisini korurken kimi krizi fırsata dönüştürmesini bildi.
Gerçekten de 2006 - 2011 yılları arasında gösterdikleri mali performansla borsanın en hızlı büyüyen şirketleri arasında yer alan 59 şirketin 20’si yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. Listenin ilk sırasında ise Gübre Fabrikaları bulunuyor. Onu Koza Madencilik takip etti. Koza Altın, İpek Doğal Enerji, Park Elektrik Madencilik büyümede ilk beş sırada yer alan firmalar oldu.

Listeye giren 59 şirketin net satışları 2006 yılında yaklaşık 73 milyar TL iken söz konusu rakam 2011 yılında 140 milyarı aştı. Hızlı büyüyen bu firmaların satışlarındaki değişim yüzde 93’ü buldu.

FAALİYET KARLARI YÜKSELDİ

Listeye giren şirketlerin büyüme kaynağına baktığımızda ise esas faaliyet karının öne çıktığını görmekteyiz. Özellikle yüksek enflasyon ve yüksek faizin olduğu dönemde firmaların faiz gelirleri ile elde etmiş oldukları kâr rakamları esas faaliyetlerinin önüne geçmekteydi. Ancak ekonomideki soğumayla birlikte esas faaliyet alanında merkezileşen firmaların büyümesine imkan tanıdı.

Milliyet'in haberine göre 2006 yılı verileri ile karşılaştırıldığında hızlı büyüyen borsa şirketlerinin esas faaliyet kârlılıklarının yüzde 127.46 oranında artış gösterdiğini görüyoruz. Esas faaliyet kârlılığı en fazla artan şirketler ise Gübre Fabrikaları ve Park Elektrik Madencilik oldu.

ÖZVARLIKLAR YÜZDE 79.8 ARTTI

Son beş yıllık verilerde, listeye giren şirketlerin özvarlıkları yüzde 79.87 oranında artış gösterdi. Özvarlıkları en fazla artan şirkete baktığımızda ise yine Gübre Fabrikaları’nın öne çıktığını görüyoruz. Firmanın son beş yıl içindeki gerek yurtiçi gerekse yurtdışı yatırımları büyümesinde bir hayli etkili olduğu görülmekte.

Şirketin Türkiye genelinde güçlü ve yaygın bir bayi ağı bulunuyor. Firmanın en büyük sıkıntısı ise gübre üretiminde kullanılan hammadde girdisinin yurt dışı kaynaklı olması. Şirket ham maddesinin yüzde 95’ini dışardan temin ediyor.

Firmanın ham madde yönünde dışa bağımlılığı döviz kurlarına karşı hassas olmasına neden olurken kurlardaki artış maliyet kalemini önemli ölçüde etkilemekte. Bu çerçevede firmanın yurt dışına gerçekleştirdiği açılım şirketin büyümesini olumlu yönde etkiledi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ BÜYÜYOR

Son beş yıllık süre zarfında hızlı büyüyen şirketler arasında otomotiv firmalarının da dikkat çektiği görülmekte. Otomotiv sektörü ekonomik krizde alternatif pazarlara yönelerek büyümesini bildi. 2012 yılında da bu sektördeki firmaların büyümesini sürdürdüğü görülüyor. Sektör, bu yılın ilk dört ayında siyasi çalkantıların sürdüğü Irak’a ihracatını yüzde 121, Libya’ya ise yüzde 173 oranında artırdı. Otomotiv sektörü, aynı dönemde 14 yeni ülkeye ilk kez ihracat gerçekleştirdi.