Yeşilkart vize tarihleri dolmayanların dışındaki milyonlarca kişi gelir testi yaptırmak zorunda. Gelir testi yaptırmayanlar 213 lira prim ödeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, geliri düşük vatandaşların mağdur olmaması için muhtarlara el attı. Gelir seviyesi düşük olan vatandaşların da ücretsiz sağlık hizmeti alabilmelerine imkan tanıyan GSS ile yeni haklar ve yükümlülükler sistemin en faal aktörlerinden olacak olan muhtarlara anlatılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara Müdürlüğüne bağlı Sosyal Güvenlik Merkezlerince yürütülen bilgilendirme çalışmalarına mahalle ve köy muhtarları, sivil ve resmi kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar da katıldı. Bilgilendirme toplantılarında, Kurumun sağladığı sağlık hizmetlerinden Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince ülkemizde yaşayan herkesin yararlanacağı hatırlatılarak, genel sağlık sigortası kapsamına alınanların ödeyecekleri primin tespiti için 29 Şubat'a kadar gelir testi yaptırılması gerektiğine dikkat çekildi. Toplantılarda, sağlıktan yararlanmak için vize yaptırmış olan ve süresi dolmayan yeşil kartlıların gelir testini vizelerinin bitiminde yaptıracakları uyarısında bulunan yetkililer 60 günden fazla prim borcu bulunan esnafın sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını ancak bu durumun aile fertlerinin gelir testine başvurmasına engel olmadığının altını çizdi.

Ankara'nın bir üniversite kenti olması nedeniyle ailesinden ayrı yaşayan pek çok genci içinde barındırdığına dikkat çeken yetkililer, öğrenimi nedeniyle başka bir hanede yaşayan evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış çocukların, gelir testinde aynı aile içinde değerlendirileceğini kaydetti.

TEST İÇİN SON 10 GÜN

SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle tüm vatandaşlar için uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası hükümleri gereğince gelir testi yaptırmak gerektiğini söyledi. Yeşilkart vizeleri devam edenler hariç gelir testi için son tarihin 29 Şubat 2012 olduğunu ifade eden Pekten, "Bu tarihe kadar gelir testi yaptırmayanların aylık geliri asgari ücretin iki katı olarak kabul edilecek. Bu kişiler aylık 212.76 TL. prim ödeyecek. Ankara İl Müdürlüğü olarak, il genelinde bulunan 22 Sigorta Sosyal Güvenlik Merkezimizle bu konuyu en iyi şekilde vatandaşlarımıza anlatmak için kolları sıvadık. Gerek merkezlerde yaptığımız toplantılarda gerekse köylere yaptığımız ziyaretlerde halkımıza genel sağlık sigortasını anlatıyor, yapmaları gerekenler konusunda yönlendirmeye çalışıyoruz. Gelir testi Kaymakamlıklarda bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın ay sonunda oluşacak yoğunluğu da göz önüne alarak gelir testini Şubat ayının sonunu beklemeden yaptırmalarını tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.