MANİSA Soma’da 301 madenciye mezar olan Soma Holding’e ait kömür ocağında yaşananlara ilişkin ilk gün medyaya yansıyan iddialar, tanık ifadeleriyle destekleniyor. Ocağın hava ustası İbrahim Dalaklı, çalıştıkları panoda herhangi bir gaz ölçüm sensörü olmadığını söyledi. Faciadan sağ kurtulan 486 işçinin tanık sıfatıyla ifadelerinin alınmasına devam ediliyor. Akhisar Başsavcılığı’nca yürütülen ve Soma ilçesinde görevli 3 savcıyla Akhisar’dan geçici olarak Soma Savcısı olarak görevlendirilen iki savcının yürüttüğü soruşturma kapsamında, maddi deliller toplanıyor, ifadeler alınıyor. Bugüne kadar 4 savcı 400 madencinin ifadesini aldı. Kazanın meydana geldiği vardiyada çalışan ve sağ kurtulan işçilerin ifadesinin alınması işleminin bu hafta tamamlanması bekleniyor.

Biz hava girişinden kurtulduk

Soma Başsavcılığı’ndaki ifadesinde madende patlama sesi duyduğunu anlatan tanıklardan hava ustası Dalaklı, çalıştıkları panoda herhangi bir gaz ölçüm sensörü, karbonmonoksit, karbondioksit, metan ve oksijen sensörünün olmadığını kaydetti. Dalaklı, “15:00 sıralarında iki patlama sesi duydum. Başçavuşumuz Tevfik Hazar yanımıza gelerek bize ‘ayağı hemen boşaltın’ dedi. Panoda bulunan 60 arkadaşımızla birlikte temiz hava girişinden yerüstüne çıktık” dedi.

Daha önce çalıştığı S panosundan sıcaklığın normalin üstünde olduğunu anlatan Dalaklı, şunları anlattı: “Benim çalıştığım 140 panosunda herhangi bir gaz ölçüm sensörü, karbonmonoksit, karbondioksit, metan ve oksijen sensörü yoktur. Aynı zamanda bu panoda yangın sensörü yoktu ancak yangın tüpleri vardı. Dışarıdan madeni denetlemek için denetçiler geliyordu. Ben bu denetçileri görmedim. Denetçilerin geleceği dönemlerde hazırlık yapılıyordu. Bu hazırlık normalde madenin içerisinde, rakımın tabanını biraz daha aşağı düşürüyorduk. Bunun dışında herhangi bir hazırlık yapmıyorduk.” 

Patronun istediği kişi sendika başkanı olur

SOMA Kömür A.Ş Eynez işletmesinde  beş yıldan beri elektrik atölyesinde ustabaşı olarak çalışan Ercan Güneş, savcı Fatma Yıldırım’a verdiği ifadede işletme tarafından kendisine verilen gaz maskesinin beş yıl önce kontrol edildiğini söyledi. Sendika seçimlerinde işletme sendika arasında ki anormal ilişkiyi anlatan Güneş, şu ifadeyi verdi: “Sendika seçiminde oy kullandım, amirlerin hiç biri yoktu. İşyeri tarafından üye olmayan kömür alamaz (yılda üç tonluk kömür istihkakı) deniyordu. Bir kişi zarfı ve seçilecek ismin bulunduğu yazı bulunan kağıdı verdi. Ben de katladım sandığa attım. işyerini sendikaya şikayet edemiyorduk, etsek bile sonuç alamıyorduk.”