BALIKESİR'de 1 Mayıs kutlamalarının merkezi Bandırma İlçesi'ne hareket edilmeden önce, bir üniversite öğrencisinin çantasını basın açıklaması yapılan alanda unutması, bomba paniği yaşattı. Çantasını almak üzere alana gelen ve sol görüşlü olduğu öne sürülen öğrenci, derdini güvenlik güçlerine zorlukla anlatmasının ardından, ülkücü öğrencilerin saldırısına uğradı. Yediği dayak nedeniyle ambulansta başına dikiş atılan gencin, olaylara neden olan çantasını ambulansta da unutması dikkat çekti.
Balıkesir"deki işçi ve memur sendikaları 1 Mayıs"ı Bandırma İlçesi'nde kutlamaya karar verdi. Bandırma"ya gitmek isteyenler için, Kuvayi Milliye Meydanı"ndan otobüs kaldırılacağı açıklandı. Saat 17.30"daki mitinge katılmak isteyenler, saat 13.30"da basın açıklaması yapmak için eski Kurtdereli Vergi Dairesi önünde buluştu. Önce Öğrenci Gençlik Sendikası (GENÇ-SEN) üyesi sol görüşlü öğrenciler, ardından KESK"e bağlı sendikaların üyesi kamu emekçileri alana geldi. Öğrenciler sloganlar atıp, alandan ayrıldı. KESK üyeleri basın açıklaması yapacakken, aydınlatma direğinin dibinde büyükçe bir çanta dikkat çekti. Polis ekipleri sendikacıları olay yerinden uzaklaştırırken, bomba olasılığı üzerine alarma geçti. KESK üyeleri yan tarafta 1 Mayıs bildirgesini okurken, polis de çantanın etrafına güvenlik şeridi çekti. Sendikacılar eylemlerini sürdürürken, çağrılan bomba imha uzmanları da şüpheli çantanın fünye ile patlatılması için hazırlık yaptı. Eylem bittiğinde ise çantanın sahibine ulaşıldığı ve alana geleceği açıklandı.
ÇANTAYI UNUTMUŞ
Bir süre sonra Balıkesir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Selçuk Yılmaz alana gelerek, çantanın kendisine ait olduğunu söyledi. Polis üniversite öğrencisinden çantayı boşaltmasını istedi. Çantada "Alınteri" gazetesi ile 1 Mayıs"la ilgili broşürlerin olduğunu belirten Yılmaz, çantayı polisin uzaktan direktifleri ile boşalttı. Yılmaz, “Ben çantayı unuttum. Bomba paniği yaratmak isteseydim, almaya gelmezdim” dedi. Polis öğrencinin kimliğini alıp, Genel Bilgi Toplama (GBT) kayıtlarını incelemeye başlarken, gazeteciler, polisler ve KESK üyeleri otobüslerin kalkacağı Kuvayi Milliye Meydanı"na hareket etti.
MEYDANA GELİRKEN SALDIRIYA UĞRADI
Sendikacılar tam otobüslere binecekken yeni bir hareketlenme oldu. Selçuk Yılmaz"ın kanlar içinde arkadaşlarıyla meydana geldiği gözlendi. Öğrenciler, "Faşizme karşı omuz omuza", "Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları attı. Başından kan akan Yılmaz, “Çantamı binbir güçlükle aldım. Daha sonra polisin hakaretine uğradım. Bana hakaret ettiler. Ben de karşılığını verdim. Devlet resmi güçleriyle başaramadığını sivil güçlerle, faşistlerle başarmaya çalıştı. Buraya gelirken ülkücü bazı öğrenciler bana saldırıp, kafama bir cisimle vurup, tekmelediler” dedi.
TEDAVİSİ DE SORUNLU OLDU
Polis, yaralı öğrencinin tedavisi için ambulans çağırdı. Yılmaz, bu kez tedavi için hastaneye gitmeyi kabul etmedi. GENÇ-SEN üyeleri, polise, devlete güvenmediklerini belirterek, bu kez sendikacılarla tartıştı ve Yılmaz"ı da Bandırma"ya götüreceklerini söyledi. Tartışmaların ardından ambulansta başına dikiş atılan Yılmaz, kafası sargılar içinde, alkışlar arasında "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız" ve "Katil devlet, hesap verecek", sloganlarıyla ambulanstan indi. Yılmaz arkadaşlarıyla otobüse doğru giderken, bu kez de çantasını ambulansta unuttuğunu anımsadı ve ambulansa koşarak çantayı aldı. Öğrenciler ve TÜRK-İŞ ile KESK üyeleri otobüslerle Bandırma"ya hareket etti.